Kokosnoot toch niet zo gezond als je zou denken

Prof. Dr. Leonard Hofstra

Zaterdag 7 oktober 2017

De zomervakanties komen tot hun einde en werkend Nederland kan weer aan de bak. Vakantie is het ideale moment voor ontspanning, reflectie en quality time voor de familie. Zelf ga ik de laatste jaren wat vaker maar wel korter op vakantie. Het nadeel is dat volledig afschakelen wel wat tijd kost en daardoor niet altijd lukt. Het voordeel is dat de volgende vakantie nooit ver weg is. Of vakantie goed is voor het hart? Een grote studie heeft laten zien dat mannen die vaak vakantie nemen 32% minder kans hebben om te overlijden aan hartfalen dan mannen die niet op vakantie gaan. Voor vrouwen lijkt vakantie nog belangrijker, blijkt uit weer een andere studie. Vrouwen die slechts één maal per zes jaar op vakantie gaan hebben maar liefst acht keer meer kans op het krijgen van een hartinfarct. Denk daar maar aan als de vakantiebankafschriften binnenkomen. Een goede gezondheid is onbetaalbaar.

Op mijn laatste vakantie dacht ik overigens dat mijn laatste uur had geslagen. Wij lagen op een paradijslijk strand op ons favoriete Mediterrane eiland toen er in de verte een man met flinke baard en groot kapmes opdook. Gealarmeerd door de recente terroristische aanslagen sprong ik op en dacht: dit kan niet waar zijn! Van ver leek het er zelfs op dat hij handgranaten vast had. Code rood op het strand. De man begon te roepen en hakte in op een van de ‘granaten’. Wat me geruststelde, was dat de omliggende vakantievierders niet en masse de benen namen, maar nieuwsgierig op de man in kwestie toeliepen. Mijn nieuwsgierigheid won het daardoor al snel van de angst. Op gehoorsafstand bleek nadien dat hij geen hogere macht aanriep, maar ‘Coco Loco, Coco Loco, only two euros!’ Niet echt bedreigend dus. En de ‘granaten’ bleken kokosnoten, die met het kapmes handig werden gesplitst. Ik was hierdoor dermate gecharmeerd dat ik mijn familie heb getrakteerd op kokosnoot in plaats van de geplande calamares fritos en patatas barkas. Want kokos is toch veel gezonder?

Dat was een misvatting. Onderzoek laat zien dat maar liefst 84% van de vetten uit kokos verzadigde vetten zijn. Dit wordt sterk afgeraden door vrijwel alle instituten die er toe doen. Ter vergelijking: in olijfolie zitten 14% en in roomboter 64% verzadigde vetten. Voorstanders van kokosolie komen vervolgens met het argument dat het eten van vet niet slechter is dan het eten van gemakkelijk opneembare koolhydraten, zoals brood en suikers. Dat klopt inderdaad, maar dat betekent niet dat het niet veel beter kan. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet heeft namelijk een dramatisch gunstig effect op de verlaging van hart- en vaatziekten. Vervolgens komen voorstanders van kokosolie met het argument dat in landen waar veel kokosolie wordt gebruikt maar weinig hart- en vaatziekten voorkomen. Ook dat klopt, maar inwoners in deze gebieden zijn wel de hele dag in beweging in tegenstelling tot de gemiddelde inwoner van ons mooie land. Geen reden om bij ons kokosnoten te promoten.

Het advies is dan ook om niet te veel op dit soort hypes in te gaan, maar je te houden aan de gezonde onverzadigde vetten, zoals we die vinden in olijfolie, noten en vis. Dan kun je de plank niet misslaan en eet je nog heerlijk ook. Of ik spijt heb van mijn ‘Coco Loco’-snack op het strand? Mijn dieet is in de basis heel gezond en dan is een keer uit de bocht vliegen met een kokosnoot niet zo erg. Wel heb ik nu een bril voor veraf laten aanmeten. Kokosnoten voor granaten aanzien bleek namelijk niet alleen een illusie gedreven door angst, maar ook een kwestie van slecht zicht. Nu kan ik nog scherper zien wat een hype, dan wel echt goed is voor onze gezondheid!

Lees ook