Feestelijke aftrap Quiet Community Maastricht

Nieuw veelbelovend project komt op voor de vele stille armen in de stad

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 18 oktober 2017


Je hoort ze niet, je ziet ze niet, maar toch zijn ze aanwezig. In een stad als Maastricht, die volgens sommigen een ‘gouden eeuw’ beleeft, zelfs in ruime mate. Eén op de acht mensen in Nederland leeft op of onder de armoedegrens. In Maastricht is het zelfs nog erger, aldus wethouder André Willems gisteren tijdens de officiële aftrap van de Quiet Community Maastricht in het Theater aan het Vrijthof.

De bijeenkomst, die werd bijgewoond door zo’n honderd betrokkenen bij het project en gepresenteerd werd door Paul ’t Lam, vond plaats in het kader van Wereldarmoededag. De Quiet Community is een armoedeproject dat tot stand is gekomen zonder tussenkomst van de gemeente, maar wel door de gemeente wordt ondersteund, zoals gisteren met 125 dinerbonnen. Het project, dat in Maastricht inmiddels wordt gedragen door tientallen maatschappelijk betrokken ondernemers, beleefde twee jaar geleden een succesvolle start in Tilburg. De ‘stille gemeenschap’ is inmiddels ook opgezet in Groningen en Den Bosch. Chapeau is een van de vele bedrijven die het project van harte ondersteunen.

Het principe is simpel: Maastrichtenaren die elke maand weer elke cent moeten omdraaien om rond te kunnen komen en hun gezinnen komen op gezette tijden in aanmerking voor gratis verwennertijtjes, zoals theaterdirecteur Jean Boelen het gisteren noemde. Het kan gaan om tickets voor een concert van André Rieu, een gezellig diner of luxueuze lunch of een kaartje voor een avondje theater. Ook bij de populaire voorstellingen, die in principe altijd zijn uitverkocht, wordt een aantal plaatsen vrijgehouden voor mensen bij wie in het leven het balletje toevallig de verkeerde kant is opgerold, zoals het verschijnsel armoede  tijdens de start Quiet Community Maastricht werd geduid.

Hoe het er aan toe kan gaan in gezinnen die moeten rondkomen van weinig geld, werd tijdens de bijeenkomst op overtuigende wijze inzichtelijk gemaakt door Buurttheater Mariaberg, dat een deel van de veelgeprezen voorstelling Sjöld op het toneel bracht.

De Quiet Community gaat in eerste instantie van start met zo’n 150 leden, overwegend mensen die op dit moment afhankelijk zijn van de voedselbank. De bedoeling is dat het project, dat mede is bedoeld om schaamte weg te nemen en het probleem van de armoede maatschappelijk bespreekbaar te maken, de komend jaar flink groeit.

De titel Quiet is een schalkse verwijzing naar de Quote, het glossy magazine dat elk jaar een overzicht uitbrengt van de 500 rijkste Nederlanders. Quiet geeft een eigen ‘glossy’ uit, met optimistische verhalen uit de onderkant van de samenleving. De voorkant van de Quit is echter gemaakt van schuurpapier, zodat de Quiet 500 zich kan onderscheiden met de veelzeggende titel: ‘De enige glossy die schuurt.’

Fotografie: Frits Widdershoven

Lees ook