Opera Zuid brengt Werther van Massenet

Limburgs toptalent in eigentijdse opera vol melancholie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Woensdag 11 oktober 2017

Een aantrekkelijke opera vol romantiek, hartenpijn en melancholie. Een opera die ook jongeren zal aanspreken. Dit vanwege de thematiek die – zoals bij de meeste opera’s – van alle tijden is, maar in dit geval extra herkenbaar, omdat bijna iedereen er in zijn leven wel eens mee te maken heeft (gehad): liefdesverdriet.  

Op vrijdag 10 november 2017 gaat in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de opera Werther van Jules Massenet in première, volgens Opera Zuid een innemende, melancholische opera op het snijvlak van werkelijkheid en illusie. Het stuk is gebaseerd op de beroemde 18de-eeuwse Duitse briefroman Die Leiden des jungen Werthers van Johann Wolfgang von Goethe. De regie is in handen van Sybrand van der Werf.

Het verhaal, dat in het Frans gezongen is en vertaald wordt aan de hand van boventitels, is even bekend als herkenbaar. Werther is een onbegrepen en overgevoelige jongen die de rest van zijn leven wil delen met zijn grote liefde Charlotte, de dochter van de baljuw. Zij wil best vrienden met hem zijn, maar haar liefde bewaart toch ze voor Albert, met wie ze is verloofd.

Nadat Charlotte enkele maanden met Albert getrouwd is, verklaart Werther haar nogmaals zijn liefde. Zij wijst hem wederom af en stuurt hem weg. Maar hij krijgt Charlotte niet uit zijn hoofd en hij blijft pogingen ondernemen haar voor zich te winnen door aanhoudend liefdesbrieven te sturen.

Werther raakt door de afwijzingen van Charlotte steeds meer terneergeslagen. Hij speelt zelfs met de gedachte aan zelfmoord. Op Kerstavond herleest Charlotte alle liefdesbrieven die Werther haar heeft gestuurd. Plotseling staat Werther voor haar en doet een laatste poging Charlotte voor zich te winnen. Radeloos rent Charlotte weg. Niet lang daarna besluit Werther met de pistolen van Albert een einde te maken aan zijn lijden.

Werther van Massenet – de opera werd in 1991 ook op de planken gebracht door Opera Zuid – staat bijzonder dicht bij onze leefwereld. Zo dicht, dat de componist en de libretistten ooit hebben laten vastleggen dat de karakters in de opera alleen mogen worden gespeeld door jonge mensen, vertelde Waut Koeken, de nieuwe directeur van Opera Zuid, onlangs tegen Chapeau. Dit maakt het werk extra geschikt om vertolkt te worden door Opera Zuid, een internationaal gezelschap dat overwegend bestaat uit jonge mensen. De hoofdrollen worden gespeeld door Florieke Beelen, Marcel Reijans, Marcel van Dieren, Anna Emelianova, Eric Fennell en Ivan Thirion.

Werther is behalve in Maastricht (op 10 november en 10 december) onder meer te zien in Sittard (12 november), Eindhoven (14 november) en Heerlen (21 november). Kijk voor alle praktische informatie en kaartverkoop op https://operazuid.nl/werther-jules-massenet-2017/

Lees ook