Doorkruis Luxemburg op de MTB

Meer dan 700 km mountainbike routes

Woensdag 18 oktober 2017

Heuvelruggen, uitgestrekte wouden en betoverend industrieel braakland. Zoveel afwisseling in het landschap is een uitdaging, zelfs voor de meest verwende mountainbiker.

In de Luxemburgse Ardennen lonken 17 officiële mountainbikeroutes met afstanden tussen 10 en 40 kilometer en diverse moeilijkheidsgraden. Sommige trajecten zijn vooral geschikt voor ervaren en getrainde mountainbikers, terwijl andere plezier bieden voor het hele gezin.

 

Iets minder groen, maar wel tamelijk uniek, zijn de wegen in de Red Rock regio, waar vroeger ijzererts voor de staalproductie werd gewonnen. De door planten overwoekerde groeven en dalen, het gevolg van ingestorte mijngangen en ondergrondse ruimtes, doorsnijden het landschap dat meer dan een eeuw lang in het teken van de mijnindustrie stond.

Ook het unieke decor van het dichtbeboste, heuvelachtige Müllerthal met zijn bizarre rotsformaties biedt tal van mogelijkheden. De moeilijkheidsgraad van de tochten is varieert, maar is geschikt voor elke sportieveling.

Vijf routes zijn te vinden rond de wijnbergen aan de Moezel. De afwisselende trajecten met een totale afstand van 100 kilometer starten in de dorpen Dalheim, Greiveldingen, Grevenmacher, Manternach en Wormeldigen. Ze voeren door een sprookjesachtig landschap met talloze wijnstokken en adembenemend mooie panoramische uitzichten op de majestueus kronkelende grensrivier, waarop bij mooi weer plezierbootjes en waterskiërs zijn te zien.

 

Het wordt de mountainbikers trouwens gemakkelijk gemaakt. Bij elk vertrekpunt staan borden met uitgebreide informatie over de betreffende route. Ook langs het traject zelf staan borden met wetenswaardigheden over de dorpen die de fietsers doorkruisen, alle bezienswaardigheden in de buurt en de moeilijkheidsgraad.

Uiteraard is ook aan de innerlijke mens gedacht. In de meeste van deze idyllische plaatsen zijn er leuke eetgelegenheden die uitnodigen tot een kleine rustpauze. Wie na een rijke maaltijd niet meer verder kan trappen of gewoon te moe is, kan gebruikmaken van de bus, want in elk dorp is een halte. Met de bus komt iedereen zonder verdere lichamelijke inspanning weer uit bij zijn vertrekpunt.

Meer informatie over de afzonderlijke mountainbiketrajecten vind je op www.visitluxembourg.com

  

 

Foto 1: © Ronald Jacobs 
Foto 2: © Ronald Jacobs 
Foto 3: © Fränz Schneider

Lees ook