Internationale erkenning voor Les Deux Garçons

Dieren zijn de rode draad in de kunstwerken van Les Deux Garçons

Zaterdag 21 oktober 2017

Dieren zijn de rode draad in de kunstwerken van Les Deux Garçons. Roel Moonen en Michel Vanderheijden Van Tinteren zijn al sinds 2000 hiermee actief en ze raken steeds bekender in Nederland en het buitenland. Dit najaar is hun werk op een aantal belangrijke exposities te zien.

Het went snel, de ‘huis-dieren’ die Roel en Michel in hun ruime en opgeruimde huis en atelier in Landgraaf hebben staan en hangen. Ze zijn net echt, of sterker nog, in feite zijn ze echt. Alleen gaat het om geprepareerde, opgezette dieren. Van tijgers tot aapjes en hondjes. Beide heren haasten zich om te vermelden dat alle ‘materiaal’ via de officiële kanalen verkregen wordt. Er hoeft nooit een dier voor hen te worden gedood, het gaat telkens om natuurlijk gestorven beesten die middels goede conserveringsmethoden zoals bevriezing hun weg naar Landgraaf hebben gevonden. „Want inmiddels is het bij heel wat insiders bekend dat wij voor onze kunstwerken dit soort exemplaren kunnen gebruiken. En dat wij daar een fatsoenlijk bedrag voor neertellen,” vertelt Michel, die er meteen aan toevoegt dat het in de toekomst steeds moeilijker zal worden om aan exotische dieren te komen omdat de regelgeving steeds strenger wordt. „Dan zien we dan wel weer wat er gebeurt.”

ANIMALIERS

Roel vult aan dat ze ook kunstwerken maken waar geen dieren aan te pas komen, zowel in brons als in mixed media. Maar inderdaad, Les Deux Garçons zijn in de eerste plaats bekend als ‘Animaliers’, kunstenaars die met zogeheten taxidermy-techniek dieren verwerken in hun kunst. In dat kader maken zij deel uit van een illuster gezelschap dat deelneemt aan een bijzondere tentoonstelling in museum Kasteel d’Ursel in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, die nog tot 15 oktober duurt. De originele titel luidt The Beauty of the Beast met bekende kunstenaars als Wim Delvoye, Jan Fabre, Mark Manders en Koen Van Mechelen. Een internationaal bekende kunstenaar die ook tot de ‘Animaliers’ wordt gerekend is Damien Hirst, voor wiens werk inmiddels miljoenen wordt neergeteld. Hirst is in die zin nog een uitzondering, maar inmiddels heeft een kunstwerk van Les Deux Garçons ook z’n prijs. Op 12 november zendt de Avro Tros in het programma Kunstuur een documentaire over hen uit. Een jaar lang zijn ze op gezette tijden gevolgd door een cameraploeg.

BEVROREN

Jaski Art Gallerie in Amsterdam, een trouwe deelnemer van TEFAF Maastricht, toont vanaf 11 t/m 26 november de solo-expositie Le Moment Gelé met veertien nieuwe werken van het Limburgse duo, die laten zien dat het tijd wordt dat we ons ervan bewust worden dat de aarde door de mens beschadigd is en we iets moeten doen. „We zetten de dieren in een bevroren half slaap/ half droom-wakker-worden-modus tot de wereld hersteld is en de beesten weer in hun veilige dierenrijk verder kunnen leven,” verklaart Roel de filosofie erachter. In september loopt nog de expositie Appel in de Kazerne in Eindhoven via Galerie Wilms uit Venlo en in november volgt PAN Amsterdam waar hun werken eveneens te zien (en te koop) zijn. Vanaf 1 december laat museum Beelden aan Zee in Den Haag het kunstenaarsduo ook nog uitgebreid zien met zeventien sculpturen in de solo-expositie Parcours Les Deux Garçons. En in december toont Galerie Jaski nieuw werk van Les Deux Garçons in Amerika op Art Miami. Veel ‘podium’ dus voor het duo en zo is het eigenlijk het hele jaar al gegaan. Op de catwalk van Fashion Clash legde het kunstenaarsduo een link tussen de modewereld en de dierenwereld en liepen modellen onder meer met levende paarden, wat in vele media niet onopgemerkt voorbij ging.

TEFAF

„Dit jaar hebben we de ontwikkeling doorgetrokken die ook al vorig jaar te zien was met onder meer de grote overzichtsexpositie Pure met 125 werken in museum Aan Het Vrijthof,” vertelt Michel. „Daarnaast was er werk van ons op TEFAF te zien, terwijl we in opdracht van de stad Den Bosch samen met topchoreografe Nanine Linning ter ere van de vijhonderdste sterfdag van Heronimus Bosch de dans/theatervoorstelling Heronimus B. creeerden. Wij ontwierpen alle decor, sculpturen en kostuums. Bij de première werden we gefeliciteerd door koning Willem-Alexander.”Het is voor beide heren aanpoten om aan alle vraag te voldoen. In hun overzichtelijke atelier werken ze er nagenoeg dagelijks hard aan. „De grote werken, daar maken we er een willen'stuk of tien per jaar van,” legt Roel uit. „Zo’n kunstwerk bijvoorbeeld met twee identieke Siberische tijgers, daar zijn we een kleine twee maanden mee bezig. En dan hebben we heel veel geluk gehad dat de maten en belijning perfect overeen kwamen.”

INSPIRATIE

Bij het duo werkt het zo dat eerst het beest komt en dan het idee. „Omdat we er altijd andere materialen bij gebruiken, gaan we vaak op zoek naar bijzondere stukken,” vertelt Michel. „Bijvoorbeeld op de antiekmarkten in Luik en Tongeren en de marché au puse in Parijs, alsook bij de internationale veilinghuizen. Heerlijk is dat. We zijn veel onderweg voor ons werk, dat geeft inspiratie.” En die is er altijd, zo geven ze te kennen. „We hebben ook geen exacte taakverdeling. We kunnen onze werk-methoden zo van elkaar overnemen, hebben dezelfde ideeën en weten wat we willen.” •

Lees ook