Unieke expositie over Indonesië in Luik

Hele geschiedenis van Indonesië in een overzichtstentoonstelling

Woensdag 25 oktober 2017

Eind oktober wordt in het nieuwe museum La Boverie in Luik een bijzondere tentoonstelling geopend over de geschiedenis van Indonesië. Vooral van Nederlandse kant wordt daar vanwege de historische banden veel belangstelling voor verwacht.

De hele geschiedenis van een groot land als Indonesië in een overzichtstentoonstelling vertellen, dat is nogal ambitieus. Het nieuwe Luikse museum La Boverie, prachtig gelegen aan de Maas, gaat de uitdaging aan met de tentoonstelling 'De koninkrijken van de zee. Archipel’., onderdeel van het Festival Europalia Indonesia. En heeft natuurlijk ook vele mogelijkheden dankzij de slimme samenwerking met het Louvre in Parijs. In dit geval is echter vooral samengewerkt met het Koninklijk Museum van Marimont. Door de eeuwen heen heeft Indonesië politiek, godsdienstig en anderszins vele veranderingen gekend, en dat is ook in de kunst te zien. Maar liefst 250 kunstwerken worden getoond en die komen grotendeels uit het nationaal museum van Indonesië zelf. Dat maakt de expositie bij voorbaat al bijzonder.

KERAMIEK
Onder de koninklijke schatten die zelden of nooit buiten Indonesië te zien zijn geweest, veel keramiek, onder meer uit de Chinese tijd, sieraden van parels, voorstevens van boten, bronzen beelden en veel andere kunstwerken. Middels diverse kanalen, van uitgetikte teksten tot audiovisuele middelen, wordt de bezoeker van de tentoonstelling de hele geschiedenis in het kort verteld.

GESCHIEDENIS
Indonesië heeft met meer dan 17.000 eilanden een oppervlakte die gelijk is aan het grondgebied van de Europese Unie. De Indonesische archipel was altijd al een van de belangrijkste knooppunten van de wereldhandel. Nog voor de containerschepen en olietankers van vandaag, hebben hier Austronesisiche bootjes, Arabische dhows, Chinese jonken, Iberische karvelen en vaartuigen van Oost-Indische Compagnie aangemeerd. De geschiedenis van deze archipel bestaat uit een wirwar van banden en connecties tussen werelden vlakbij en veraf die altijd te kampen hebben met de alom aanwezige maritieme omgeving. De zee is eerder een verenigende factor en door de moesson was dit knooppunt een verplichte halte voor buitenlandse handelaars, religieuzen en diplomaten die sporen van hun aanwezigheid hebben achtergelaten in de mythen, monumenten, kunst en tradities van het hedendaagse Indonesië.

NEDERLAND
Deze tentoonstelling is een uitnodiging om kennis te maken met deze werelden, met de zee als verbindingselement en een buitengewone collectie van belangrijke werken. Invloeden van hindoe-boeddhistische koninkrijken tot islamitische sultanaten komen aan bod, evenals uiteraard ook de periode van de Nederlandse overheersing. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de boeiende geschiedenis van een land dat niets van zijn veelzijdige verleden verzaakt, een land vol kruiden, houtsoorten en goud. Maar ook een maritiem knooppunt voor de meest bevaren zeeroutes van vroeger en nu. En tegenwoordig het grootste islamitische land ter wereld.

Tentoonstelling ‘Indonesië’
Van 25 oktober tot en met 21 januari Dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur. La Boverie ligt aan de zuidkant van Luik, op loopafstand van het TGV-treinstationLiège Guillemins.

La Boverie Parc de la Boverie 3 Luik 
www.laboverie.com

Foto's: kunstwerken afkomstig uit het Nationaal Museum van Indonesië 

Lees ook