Holy Moly: spannend en origineel winterfeest in Heerlen

Georganiseerd door Incredible The Event Builders

Vrijdag 6 oktober 2017

Elke zichzelf respecterende stad houdt in december een winterevenement. Heerlen zet dit jaar met Holy Moly een compleet nieuw concept neer. Tientallen zeecontainers, Zweedse tipi’s en de Winter Wheel’s and Bites vormen bijna drie weken lang het decor voor een spannend en vooral niet-traditioneel winterfeest.

Vergeet het schaatsbaantje, de skihut en de kersmarkt met zijn geijkte kraampjes. Holy Moly staat bol van de activiteiten en optredens met een spetterend oud-op-nieuw-feest als afsluiting. Voor jong en oud, voor de ‘gewone’ bezoeker en voor de zakelijke markt. Georganiseerd door het jonge bureau Incredible The Event Builders, door de gemeente Heerlen uitverkoren na een tender met zeven inschrijvers. 

Bijzonder
„Volgens de gemeente Heerlen hebben we het meest creatieve en bijzondere plan gemaakt,” verklaart directeur en oprichter Bart Kuipers van Incredible het feit dat hij en zijn team de opdracht hebben gekregen om ook in Heerlen de komende vier jaar een aansprekend winterevenement op poten te zetten. „Geen evenement zoals er al zoveel zijn in de directe omgeving. Maastricht, Sittard, Valkenburg, Aken, Luik; allemaal bieden ze min of meer hetzelfde. Niets mis mee, geen kritiek. Maar om succesvol te zijn, moeten we ons onderscheiden, iets bijzonders bieden. We hebben de opdracht om Holy Moly uit te bouwen tot een bovenregionaal evenement met bezoekers uit Zuid-Limburg, de grensstreek en natuurlijk toeristen.”Een uitdaging, dat zeker, want Heerlen heeft op dit vlak weinig historie. „Klopt,” zegt Janou Speck, bij Incredible verantwoordelijk voor marketing en communicatie. „Maar we hebben in 2015 met Serious Request gezien dat de mensen wel wíllen komen. Toen waren er ook heel veel activiteiten en optredens in de kantlijn. Het publiek reageerde daar goed op. De mensen merkten dat het wel degelijk gezellig kan zijn in Heerlen, óók in de Kerstperiode, en bleven terugkomen. De reacties uit het bedrijfsleven waren eveneens verrassend positief. Bedrijven en instellingen combineerden een bezoek aan het glazen huis met een kerstborrel voor personeel of met relaties. Met Holy Moly bouwen we min of meer verder op het succes van Serious Request.”

 

Containercity
In 2016 trok het Kerstevent in hartje Heerlen, gecombineerd met een aantal activiteiten, nog maar weinig publiek. Dat wordt dit jaar anders, al is het maar vanwege het decor. Tientallen zeecontainers worden ingevlogen en gegroepeerd op de Bongerd. Tot wel drie lagen hoog. Kunstenaars gaan die met graffiti te lijf waardoor meteen een indrukwekkend ‘urban’ kunstwerk ontstaat. Container-city genaamd. Nog nergens vertoond, maar het gaat er natuurlijk om wat er ín die containers gebeurt. „Daar zijn we druk mee bezig,” zegt Bart Kuipers. „Dat is nu juist het bijzondere van dit winterevenement. De invulling van de containers laten we over aan de mensen uit Heerlen en de regio zelf. Particulieren, verenigingen, ondernemers kunnen een of meerdere containers huren. Aan hen om er iets te laten zien, op te treden of een doe-activiteit te organiseren. Uiteraard toetsen wij wel en weten we wat er die laatste twee weken van december allemaal gebeurt, maar het zijn de mensen en de ondernemers zélf die het evenement vorm geven. Zo creëren we betrokkenheid en draagvlak in de stad.”

 

Spannend
En is er de belofte van originele en spannende activiteiten. Een aantal kandidaten heeft zich inmiddels met ideeën gemeld en de eerste contracten zijn gesloten, licht Janou Speck een tipje van de sluier op. „Bezoekers kunnen een mini-bioscoop bezoeken, genieten van verrassingsoptredens van artiesten en deelnemen aan diverse sport- en spelactiviteiten. Verschillende containers worden ingericht om te gamen, muziek te maken en workshops te geven. Uiteraard zijn er ook winkeltjes, barretjes en restaurants in de containers, misschien wel hotelkamers. Er is heel veel mogelijk. Ondernemers kunnen een container inrichten als showroom en op die manier hun klanten en relaties in een wel heel bijzondere setting ontvangen. Is eens wat anders dan de traditionele kerstborrel.”

Winter Park Urbana
Containercity is één van de drie trekkers op de pleinen en in de verbindende straten. Het bekende Winter Wheels & Bites strijkt neer op de Promenade. En dan is er nog het Winter Park Urbana. Aan de rand van het Pancratiusplein trekt een verzameling originele Zweedse tipi’s met kampvuren en schapenvachten de aandacht. Geschikt voor horeca, spelletjes en allerlei activiteiten. De tenten fungeren ook als marktplaats voor urban art en als atelier waar kinderen en kunstenaars zich kunnen uitleven. „Zeer geschikt om presentaties te geven, relaties te ontvangen of iets actiefs te doen,” aldus Bart Kuipers. „Holy Moly is geen standaard winterevent, het is beleving waarbij we geen enkele doelgroep overslaan. Zo is er ook ruimte voor kerstkoren en een mis in de buitenlucht. Nog lang niet alles is ingevuld. We staan open voor elk idee.” Holy Moly wordt afgesloten met een spetterend oudejaarsfeest met vuurwerk op 31 december. „Ook ongekend voor Heerlen,” besluit Janou Speck. „Wij gaan iets heel moois neerzetten waarvan de mensen zullen zeggen Holy Moly…”

Holy Moly opent op 7 december. Alles over het event vind je op www.holymolyheerlen.nl

 

Lees ook