Fotoboek SPHINX 2000-2007

Uniek tijdsdocument van de laatste jaren van de Koninklijke Sphinx BV

Maandag 23 oktober 2017


Fotograaf Henk Houben heeft een bijzondere fascinatie: de Koninklijke Sphinx BV. Sinds jaar en dag is hij in de ban van de Sphinx en de bedrijfsgebouwen van deze wereldwijd bekende keramische fabriek. Als oud-productiemanager van de Sphinx had de fotograaf tussen 2000 en 2007 vrij toegang tot alle locaties en afdelingen van het bedrijf. Dat bood hem de unieke mogelijkheid om op zijn eigen artistieke wijze de nadagen van de Sphinx aan de Boschstraat fotografisch vast te leggen.

Het resultaat – althans de hoogtepunten daaruit – is vastgelegd in een bijzonder fotoboek dat vrijdag wordt gepresenteerd en dat de alleszeggende titel ‘SPHINX’ heeft meegekregen. Bijzonder is verder dat het 168 pagina’s tellende fullcolour boek verschijnt op het moment dat het exact tien jaar geleden is dat de Koninklijke Sphinx BV uit het Maastrichtse stadscentrum verdween.

Houben wist de laatste episode uit de rijke geschiedenis van de meest bekende Maastrichtse aardewerkfabriek gedetailleerd te vangen in ruim 5.000 foto’s. Uit deze omvangrijke collectie heeft hij 150 foto’s geselecteerd die samen een bijzondere blik geven ‘achter de schermen’ van de Sphinx. Het is tevens een uniek tijdsdocument geworden, dat het verhaal vertelt van het vervlogen verleden van de Maastrichtse aardewerkindustrie. ,,De herbestemming van de oude Sphinxpanden die nu volop gaande is maken het boek extra actueel. Met dit fotoboek in de hand kan heel goed ‘oud’ naast ‘nieuw’ worden gelegd”, aldus Houben, die zijn fotoboek in eigen beheer heeft uitgegeven.

De indrukwekkende foto’s in het boek worden ondersteund door beschouwende teksten, gedichten en geschiedverhalen de ruim 170 jaar historie van de Sphinx, vanaf de stichting door Petrus Regout in 1834, tot de sluiting van de laatste vestiging in de Beatrixhaven in 2009. De teksten zijn geschreven door Jac van den Boogard, Caspar Cillekens, Wim Dijkman, Erwin Gerardu, Henk Houben, Ad van Iterson, Servé Minis en enkele oud-medewerkers.

Het boek kost € 26,95 en is vanaf vrijdag 27 oktober te koop bij onder andere boekhandel Dominicanen. Online kan het boek worden aangeschaft op www.henkhouben.nl.

 

Foto's: Henk Houben