Vijf redenen om je na je studie te vestigen in Maastricht

Blogster Nina ziet eigenlijk alleen maar pluspunten

Auteur: Nina Simons
Vrijdag 6 oktober 2017

Onlangs was ik aanwezig bij het LabCafé in de Brandweer te Maastricht. Dit evenement - georganiseerd door MaastrichtLAB (co-creatief ontwikkelplatform voor nieuwe stadsontwikkeling) en gesteund door The Artist and the Others – omvatte onder meer een discussie tussen Chequita Nahar (hoofd MAFAD, de kunstacademie), Karin Van Der Ven (Jules Maastricht), Harm Hospers (Vice-Rector onderwijs Maastricht University) en Jos Kievits (Maastricht University). Moderator was George Vogelaar.

Centraal in deze discussie stond de vraag: ‘Wat maakt de stad zo onaantrekkelijk voor net afgestudeerden, en waarom vertrekken ze?’ Daarnaast werd er een fragment van een film getoond waarin studenten onder meer gevraagd werd: ‘Je toekomst. Een leven in Maastricht?’ Helaas gaf dit fragment naar mijn mening een zeer eenzijdig beeld. Zo kwamen er bijvoorbeeld geen internationale studenten voorbij, maar ook geen studenten die er bewust voor kiezen zich in Maastricht te vestigen. Dit, in combinatie met de keuze van formulering van enkele vragen, leed naar mijn mening, zoals ook Kievits opmerkte, tot een vrij negatief beeld van de stad.

Wanneer het hoofddoel is te ontdekken hoe de stad aantrekkelijker gemaakt kan worden, eventueel door middel van marketing, lijkt het me waardevol je te richten op de aanwezige pluspunten. Als je de overwegingen onderzoekt van de mensen die bewust voor Maastricht kiezen, kunnen deze pluspunten nog duidelijker zichtbaar worden. Vervolgens zou je je kunnen richten op het versterken van de pluspunten, in plaats van op het verminderen van de minpunten.

Omdat ik fel voorstander ben van deze positieve aanpak wil ik, door middel van dit artikel, ook mijn steentje bijdragen. Daarom bij dezen enkele positieve punten, bezien door de ogen van een Maastrichtse. Subjectief dus, maar wellicht het overwegen waard.

 

Vijf redenen om  je na het afronden van je studie in Maastricht te vestigen:

 1. Niet te groot, niet te klein

Voordeel van de kleine maat is dat het niet heel moeilijk is een netwerk op te bouwen. Je kunt snel kennismaken met alles wat er gaande is in de stad, en vervolgens je keuze toeleggen op bepaalde plekken, waar je de banden met je connecties kunt verdiepen. In een grote stad zou dit proces meer tijd kosten, en in een dorp zou je sneller uitgekeken zijn. Als je een netwerk hebt opgebouwd zul je regelmatig bekende gezichten tegenkomen in de stad, dit gevoel van herkenning kan bijdragen aan een thuisgevoel. De maat zorgt er ook voor dat je alles lekker op de fiets kan doen.

  

 2. In een mum van tijd de grenzen over

Behoefte aan een minivakantie? Drink je koffie eens in Wallonië, omringd door de Franstalige bewoners, of doe je boodschappen eens bij onze Duitserburen, dan vergeet je in no time dat je zo dicht bij huis bent. En voor een dergelijke ervaring hoef je niet eens per se de grenzen over; vele internationale studenten vinden namelijk hun weg naar Maastricht. Dus ook hier kun je elkaar ontmoeten, en zo meer leren over andere culturen.

 

3. Maastricht is mooi

Ook al wordt er vaak gegrapt over de uitspraak ‘Sjiek en Sjoen’, laten we even niet vergeten hoe mooi deze stad is. Hoe de Maas langs de historische straten stroomt, hoe de natuur overal om de hoek ligt, hoe de stad omringd is door het enige stukje heuvellandschap van Nederland; de pracht van deze stad is toch zeker ook een goede reden om te blijven.

 

4. Minder kapers op de kust dan in de Randstad

Als zoveel studenten inderdaad na het afronden van hun studie naar de Randstad vertrekken, groeit de concurrentie daar natuurlijk ook. En dan heb ik het niet eens zozeer over banen; waar je je in Amsterdam blauw betaalt om te wonen in studio ter grootte van een schoenendoos, is het in Maastricht nog haalbaar om op een steenworp afstand van het centrum redelijk betaalbare woningen te vinden, zelfs met tuin.

 

5. Het rustige karakter van de stad, gevuld met levensgenieters

Wanneer mijn vriend en ik logees hebben uit zijn geboorteland Colombia, is dit toch wel een van de eerste dingen die worden opgemerkt. Een grote stad brengt drukte en files met zich mee. Maastricht kent dit soort zaken nauwelijks. De sfeer op straat is kalm. En met zo’n groot aantal cafés per 1000 inwoners, wordt het ook duidelijk hoe belangrijk het hier gevonden wordt te genieten van het leven.

 

Ben je zelf aan het overwegen waar jij je zult vestigen? Misschien helpen deze punten dan bij het maken van een beslissing. Ik ben benieuwd of jij Maastricht net zo ziet als ik!

 

 Fotografie: Nina Simons, César Lopez & Felipe Lopez

Lees ook