Wie kiest voor een baan in de horeca is een topper!

Matthijs’ voortdurende zoektocht naar perfectie geeft voldoening

Auteur: Mathijs van Wissen
Maandag 16 oktober 2017

De laatste tijd is de horecasector veel in het nieuws. Er zijn veel vacatures in hotels en cafés, en de restaurants staan te springen om goede koks en bedienend personeel. Er zijn zelfs zaken die de deuren moeten sluiten omdat zij geen geschikt personeel kunnen vinden, of doordat het personeel vertrekt zodra het elders meer verdienen kan. Te veel negativiteit voor deze mooie sector, als je het mij vraagt. Want waarom zou je met al dat doemdenken nog kiezen voor een job in de horeca? Ik zal je vertellen waarom!

Als we in de sector ergens mee om de oren zijn geslagen de afgelopen week, is het wel met de veelheid aan vacatures in de horeca. Volgens Koninklijke Horeca Nederland zijn het er zo’n 43.000, waarvan 6.000 voor koks. Bij elk artikel dat hierover verschijnt denk ik aan de nieuwe lichting vakmensen die net begonnen is aan een studie of loopbaan in het mooiste ambacht. Bijvoorbeeld in de keuken van Jonnie Boer of aan opleiding Hospitality Management aan de Hotel Management School Maastricht.

Hoewel ook ik net ben gestart met een job in de hotellerie, ken ik het restaurantleven al vanaf mijn achtste, toen mijn ouders het mooiste restaurant van Nederland kochten in Noorbeek. En wat is een job in de horeca leuk. Of je passie nu ligt bij het verwennen van gasten, het ontwerpen van gerechten, het tappen van een Brand-biertje als kastelein in je eigen café, of als marketeer voor de grootste hotelketen van het land. De sector is zo veelzijdig dat iedereen zijn plaats kan vinden in de horeca.

De verwachtingen van de gast overtreffen. Dat is wat mij drijft om in de horeca te werken. De verbazing van de gasten wanneer je met een prachtig gerecht aan tafel komt, de schittering in de ogen wanneer je net dat extra stapje zet en gasten die dolgelukkig naar buiten gaan (en weer terugkomen).

Mijn advies zou zijn: zoek altijd de perfectie op die de verwachtingen van de gast overtreffen. Of je nu werkt in het café op de hoek of in een gastronomisch restaurant. Mijn voortdurende  zoektocht naar deze perfectie bracht mij reeds bij restaurants waar mensen in de rij staan om te reserveren en heeft me nu naar de mooiste hotelmerken van de wereld geleid. De verwachting van de gast stijgt bij elke stap, deze verwachting vervullen is een dagelijks doel. Zo wordt je job nooit saai! Zelfs niet op een maandagmiddag in oktober.

De werkweek is in de horeca langer en de werkdruk is hoger dan bij een gemiddelde andere baan, maar waarom zou dat je ambitie in de weg staan? De glimlach van een gast maakt immers alles weer goed. Dus ga die vacatures vullen en start jouw droomjob. Vind jouw plekje in de sector en zeg het voort: de horeca is gewoonweg het mooiste ambacht!

Lees ook