De geest van Maastricht in Manhattan

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 28 oktober 2017

Het is toch bijzonder om te merken hoe dezer dagen in New York City over Maastricht wordt gesproken. Dat heeft alles te maken met de kunstbeurs ‘TEFAF Fall New York’ die dezer dagen wordt gehouden in upper-Manhattan in The Armory, een grote hal die ooit dienst deed als wapenopslagplaats.

Niet dat heel New York nu wordt ondergedompeld in de geest van TEFAF, zoals dat elk jaar in maart in Maastricht gebeurt. Daarvoor is de ‘hoofdstad van de wereld’ te groot want er zijn hier genoeg andere evenementen op hetzelfde moment. Zelfs meerdere kunstbeurzen, veilingen en andere evenementen op het gebied van kunst. Maar TEFAF, die hier vooral ‘the Maastricht Fair’ wordt genoemd, wordt wel degelijk door de NewYorkse kunstscene gezien als toonaangevend. En daarom bezoeken veel belangrijke collectioneurs zich dit weekeinde in The Armory om te zien of de 95 handelaren iets van hun gading te bieden hebben. Het thema ‘cash’ zal geen punt zijn, want rondom het Central Park wonen de meeste miljonairs en miljardairs van de hele wereld. Dus een interessante markt voor de organisatie van de kunstbeurs die in Maastricht ontstaan en gegroeid is.

Een van de mensen die ik bij de opening tegen het lijf liep was kunsthandelaar Guy Wildenstein. Zo’n 10 jaar geleden kwam hij met z’n galerie naar Maastricht om deel te nemen aan TEFAF. En dat hebben we toen geweten. Wildenstein heeft veel beroemde klanten, onder meer ook de acteurs George Clooney en Brad Pitt. ’s Avonds gaf de galerie een zeer exclusief feest in het stadhuis van Maastricht. En op de gastenlijst stonden onder meer beide acteurs. Nog nooit heb ik mijn voornamelijk vrouwelijk personeel zo nerveus gezien. Maar het draaide uit op een teleurstelling, de heren hadden afgezegd.

Niettemin, Wildenstein is geen kleine jongen. En z’n vice-president van toen, Nanne Dekking, is nu de nieuwe voorzitter van TEFAF. Hoog in de boom dus.

Rondom The Armory en de deftige buurt bij het Central Park zie je een aantal TEFAF-banieren. Maar natuurlijk niet door de hele stad, dat zou wat te kostbaar zijn. Tegen het neon- en videogeweld op Times Square kun je niet op, dat hoeft ook niet. En er zijn zoveel andere verlokkingen, zoals bij mij in de straat in een klein maar charmant theater een toneelstuk met Uma Thurman, die een Parijse dame op de planken zet. Dat is Uma, ster op het witte doek, wel toevertrouwd. Maar leuk dat ze hier honderd meter verder ‘zomaar’ live te zien is. Nu TEFAF steeds meer vaste voet aan de grond krijgt in New York, is het goed om de naam Maastricht hier meer uit te dragen.

Zeker nu TEFAF voornemens lijkt om de band met de Limburgse hoofdstad voor de komende jaren krachtiger aan te trekken. Met vereende krachten moet het mogelijk zijn om de branding van de ‘Maastricht Region’ hier stevig neer te zetten bij de komende TEFAF-beuren, telkens in mei en oktober. In vergelijking met New York is Maastricht maar een dreumes, maar een slimme dreumes kan handig meeliften met een ‘big mama’, ofwel ‘big city’.

Lees ook