Dutch Design Week : Behind the scenes…

Françoise laat je zien wat er allemaal bij komt kijken

Auteur: Françoise Oostwegel
Vrijdag 20 oktober 2017

It’s that time of the year again… het is weer zover: de Dutch Design Week staat weer voor de deur, voor mij persoonlijk een van de belangrijkste beurzen om mijn producten te exposeren. Ik vind het leuk om als ontwerper met de mensen te praten en de verkoop is tijdens deze week doorgaans ook ontzettend goed. Meestal hoop ik er ook nog wat leuke projecten uit te halen. Dutch Design week in Eindhoven is een van de bekendste beurzen van Europa en trekt ook veel internationale bezoekers aan.

Elk jaar zeg ik het weer tegen mezelf: ooooh, was ik nu maar een paar maanden eerder begonnen! Stress, stress en nog eens stress. Stiekem vind ik het ook wel lekker, want onder druk presteer ik altijd het beste en de kilo’s vliegen eraf. Want tijd om te eten is er ook niet altijd… elk nadeel heeft zijn voordeel ;)

 

De afgelopen week was voor mij een erg spannende en hectische week. Gaan al mijn nieuwe ontwerpen wel af komen? Heb ik genoeg mooie ontwerpen om te laten zien? Want die staan, je leest het goed, naast die van de bekende Dutch Designer Piet Hein Eek. Het is de tweede keer dat ik een stand heb mogen bemachtigen om hier tijdens de Dutch Design Week mijn ontwerpen te mogen showen.

Gisteren is het feest begonnen. In de vroege ochtend vertrok ik met Yves Mullenders (mijn vriend, steun en toeverlaat - vooral tijdens deze week ;-) ) en stagiaire Lookpla Lobsantia met een bus volgeladen met spullen naar Eindhoven. Hier zijn we de hele dag zoet met het opbouwen van mijn stand en alles netjes klaarzetten en poetsen.

Dit jaar is mijn stand twee keer zo groot als vorig jaar, dus moest ik dit jaar voor het eerst ook nadenken over een standopbouw. Die hebben we uitgetekend in 3D en zelf uitgewerkt in de werkplaats van Sjeng Schellinx.

Deze week droom ik er wederom van: had ik nu maar een handvol personeel in dienst, want ik heb ook nog twee lopende interieurprojecten die af moeten en dan is er ook nog wat grafisch werk dat af moet voor de Oostwegel Collection.

Wat gaat er dit jaar allemaal mee? Ik heb drie nieuwe ontwerpen die helaas niet op tijd af zijn gekomen voor de DDW. Daar baal ik enorm van want je wilt natuurlijk wel graag nieuwe producten exposeren. Het heeft me heel wat nervositeit opgeleverd! Helaas niet af gekomen…  dan denk je natuurlijk: ‘waarom begin je dan niet eerder?’

Helaas, het is niet anders! Ik ben al een jaar bezig met deze producten. Elke keer kwam het er niet uit zoals ik het voor ogen had. Soms ook krijgen leveranciers niet op tijd het nieuwe materiaal binnen. Wel zal ik het werkproces laten zien. Het ideeconcept. Het is helaas niet helemaal af, maar het begin is er!

Dit gaat om de Çedille-vaas en de lamp LOCUS. Het ontwerp van de vaas is blijkbaar zo moeilijk om te laten maken in keramiek (heel Nederland afgebeld) dat ik nu eerst een 3D geprint model heb laten maken.  Maar dat was ook niet 1, 2, 3 klaar. Door de vorm kon het niet uit één stuk worden geprint, dus werd elk vlakje apart geprint dan ben je dus wel even bezig… gelukkig kon ik de vaas deze week nog ophalen in Sittard.

De nieuwe lamp LOCUS heeft drie verschillende vormen. Het materiaal dat ik dit keer heb toegepast is geborsteld messing met zwart eikenhoutfineer. Verder neem ik ook de bekende lamp ZUID mee, maar dan alle vijf de maten en in verschillende materialen, zoals zwart met goud en donkergroen met goud. Ook mijn wandlampjes ZUID gaan mee. Deze lampen worden nog altijd gemaakt in Vierlingsbeek.

De lounge chair FYRSTA krijgt ook een plekje in mijn stand. Deze lounge stoel heeft een nieuw jasje gekregen: ik heb gekozen voor de trendy stof velvet donkergroen, met een oud rosé velvet detail erin. Deze wordt gestoffeerd bij Margarita Gaier en in elkaar gezet bij Interieurbouw Slangen.

 

We zijn er nog niet! Mijn bijzettafel ROUNDABOUT heeft ook een aanpassing ondergaan en gaat dus ook mee. Ik wil deze nu in productie brengen met een donkergroen marmeren blad. Echt mooi (en trendy)!

En je raadt het nooit: terwijl ik dit allemaal zit op te schrijven krijg ik een telefoontje dat het onderstel niet klopt en dat ze hem niet in elkaar gezet krijgen… Hopen op een wonder dus! Maar Interieurbouw Curfs is meestal de reddende engel!

Dan hebben we nog mijn krukje TWAALF dat meegaat met de kandelaren, die ook weer een make-over hebben gekregen door Staalbedrijf Robert Leenders. Dus ik kan wel zeggen: een wagen volgeladen.

De meeste Dutch Design Week-bezoekers slaan een kijkje bij Piet Hein Eek niet af. Een prachtige plek waar ontzettend veel creativiteit bloeit en groeit! Hij is, zeker weten, een voorbeeld voor mij en dus ben ik erg trots dat ik een plekje bij hem heb tijdens deze week.

Wat zo leuk is aan deze locatie is dat je een kijkje achter de schermen kan nemen bij Piet Hein Eek zelf. Een locatie waar het altijd druk is en waar iedereen in zijn werkplaats mee kan kijken. Het leuke aan deze plek is dat je ook zelf met de designers kan praten, want elke designer staat bij zijn eigen stand en ontwerpen.

Ik ga nog even verder met de laatste puntjes op de ‘i’ zetten. Graag zie ik jullie de komende week langskomen bij Piet Hein Eek om mijn nieuwe en aangepaste  ontwerpen te bekijken.

 

COME VISIT ME
P.S. Piet Hein Eek heeft ook een heerlijk en leuk restaurant om even uit te rusten.

Dutch Design Week 
Datum: 21 t/m 29 Oktober
Tijden: 10.00 – 21.00
Locatie: Piet Hein Eek – Halve Maanstraat

Lees ook