Het tovermiddel in de donkere maanden

Ellis schetst het belang van voldoende vitamine D

Auteur: Ellis Visser
Dinsdag 17 oktober 2017

Mijn vorige blog ging over hoe je gezond en fit de herfst doorkomt. Nog niet gelezen? Klik dan hier. Toch wil ik nog graag iets toevoegen aan dit stuk. De dagen worden korter en de zon laat zich daarmee veel minder zien. De dagen dat je weggaat in het donker, maar ook weer in het donker thuiskomt, liggen in het verschiet. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je overdag voldoende daglicht opsnuift. Tja, alleen die volle zon. Die ga je de komende tijd wel missen. Dat zorgt ervoor dat je minder vitamine D binnenkrijgt. En laat vitamine D nou net ontzettend belangrijk zijn. Ik ga je daarom vertellen waarom en hoe je er ook in de donkere maanden voor kunt zorgen dat je voldoende van dit goedje binnenkrijgt.

Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aanmaakt, door het zonlicht dat op onze huid schijnt. Die gele bol aan de hemel is daardoor niet alleen goed voor onze gemoedstoestand, maar ook voor onze gezondheid. Maar wat doet vitamine D nu precies? Heel veel! Zo zorgt vitamine D voor calcium in onze botten en dus voor sterke botten, het beïnvloedt de spierfunctie, het geeft een beter evenwichtsgevoel en het verhoogt de weerstand. Er lopen nu nog veel studies naar de effecten van vitamine D op ons lichaam. Dus misschien heeft het nog veel meer positieve effecten. De toekomst zal het ons leren.

Tekort

In de maanden die komen gaan, kan een tekort van vitamine D op de loer liggen. Het is daarom belangrijk om je hier bewust van te zijn. Je kunt een vitamine D-tekort herkennen aan veel verschillende verschijningen. Voorbeelden hiervan zijn: kramp in de spieren, angstaanvallen, moeheid, bloedend tandvlees, breekbare botten en hartproblemen. Mocht je nu direct al denken, dit heb ik allemaal, breng dan een bezoekje aan de dokter. Zo niet, ben je dan gewoon bewust van de inname van (extra) vitamine D. Op deze manier kan je al veel klachten voorkomen.

Risicogroepen

Niet iedereen hoeft zich druk te maken over de effecten van een tekort aan vitamine D. Als je namelijk een evenwichtig voedingspatroon naleeft krijg je een derde deel van de dagelijkse behoeften aan vitamine D al binnen. De rest wordt middels de zon door het lichaam zelf aangemaakt. Je kunt je voorstellen dat er groepen zijn die meer risico lopen op een tekort en voor wie het dus extra belangrijk is om extra vitamine D te slikken. Deze groepen zijn bijvoorbeeld: mensen met een speciaal dieet (dus ook wanneer je wilt afvallen), veganisten en vegetariërs, alcoholisten, zwangere vrouwen, oudere mensen, mensen met een donkere huid en mensen die veel kleding dragen die de huid bedekt.

 

Hier zit het al in!

Als je dus gezond en gevarieerd eet en je komt iedere dag buiten, dan hoef je je niet zo druk te maken over een tekort. Zorg er dus voor dat je in de donkere maanden gezond blijft eten. Voedingsmiddelen waar veel vitamine D in zit zijn: vette vis (makreel, zalm, forel), eieren, rundvlees, margarine, halvarine en ongezouten roomboter. Ga de komende maanden in de pauzes lekker naar buiten of maak in het weekend een lekkere herfstwandeling. Snuif frisse lucht op, maar geniet vooral van de momenten dat het zonnetje zich laat zien. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram, voor mensen boven de 70 is dit het dubbele. Lukt dit nu allemaal niet, of je zit in een van de risicogroepen, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om vitamine D te scoren bij een gezondheidswinkel. Want vitamine D is ook verkrijgbaar in een pilvorm. Laat je adviseren en je bent verzekerd van een vitamine D-vol najaar.

Enjoy the sun!

Lees ook