Groen combineren met het ‘urban gevoel’

Parkstad Culinair 2018: Villa de Proosdij

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 5 september 2017

Nog twee dagen en het Pancratiusplein in Heerlen gaat volkomen los. Donderdagavond om 19 uur opent burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen Parkstad Culinair, een gastronomisch evenement waar zeven restaurants uit de regio laten zien wat ze in huis hebben. In de aanloop naar het evenement blikt Chapeau vooruit met de deelnemers. Dit keer Jasper Habets, directeur van Villa de Proosdij.

Elk jaar weer favoriet in de stand van Villa de Proosdij: de Romeinse Gehaktballetjes gegaard in een saus van witte wijn, abrikoosjes en pijnboompitjes. Maar er zijn ook frisse garnalenkroketjes ‘op Aziatische wijze’ met citroenmayonaise. Maar wie het liever houdt bij street food, komt in de mobiele keuken van de chique villa evenzeer aan zijn trekken: voor twee bonnen eet je je buikje rond met een frietje mayo.

Wie Villa de Proosdij in Klimmen voor het eerst bezoekt, ziet meteen dat ook de oude Romeinen het erg naar hun zin moeten hebben gehad. Het is precies die sfeer die eigenaar Jasper Habets mee wil nemen naar Parkstad Culinair. Hij verheugt zich op bruisende evenement, zegt hij. ,,Het is leuk om eens op een andere plek te kunnen laten zien wat we bij Villa de Proosdij allemaal kunnen. Daarnaast is het geweldig om te mogen bijdragen aan het ‘Parkstad-gevoel’. Zeker na het winnen van de internationale toerismeprijs vorig jaar gaat het hard de goede kant op met deze regio. ”

Zijn streven is om tijdens elke editie van Parkstad Culinair een ander facet van Villa de Proosdij te laten zien. ,,Ook dit keer hebben we een stand laten ontwerpen door een kunstenaar uit de omgeving. Het thema dit jaar is ‘Urban Jungle’: het groen van Villa Proosdij in combinatie met het ‘urban gevoel’ dat in Heerlen zo in opkomst is. ,,We oefenen al op 'Ey Tuup' en 'Sjud me ene in', want ook wij voelen ons een beetje Heerlens urban”, aldus Hebets.

Zijn gasten moeten wel het gevoel hebben dat ze op een feest op De Proosdij zijn, benadrukt hij. ,,Daarbij letten we op de details: zelfs de wijnen die geschonken zijn gemaakt van druivenrassen die de Romeinen ook al kenden. Geen chardonnay dus, maar primitivo en sangiovese. Het wordt één groot, gezellig feest, net zoals de laatste keer, toen het één grote reünie was: we mochten het ene na het andere bruidspaar in onze stand verwelkomen. Op zo’n moment zie je waar je het allemaal voor doet.” 

Kijk voor alle praktische informatie op www.parkstadculinair.nl

Lees ook