Toekomst Kasteel Wijlre veiliggesteld

Landgoed Kasteel Wijlre verkocht aan Elisabeth Strouven Fonds

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 16 september 2017

De toekomst van Kasteel Wijlre is voor de komende jaren veiliggesteld. De bewoners Jo en Marlies Eijck hebben het fraaie landgoed verkocht aan het Elisabeth Strouven Fonds, welgeteld voor 1 euro.

De nieuwe eigenaar heeft zich verplicht om voor minimaal 15 jaar zorg te dragen voor het onderhoud en de restauratie van het kasteel, het aangrenzende Koetshuis en het kunstpaviljoen Hedge House.
Stichting buitenplaats Kasteel Wijlre blijft verantwoordelijk voor de exploitatie van het landgoed en de culturele programmering van tentoonstellingen en projecten.

Kasteel Wijlre is een bijzondere buitenplaats voor cultuur en landschap. Op deze plek vormen hedendaagse kunst en architectuur samen met cultureel erfgoed en natuur een unieke eenheid. Maar liefst vijf eeuwen zijn hier met elkaar verweven; het kasteel uit de zeventiende eeuw, het Koetshuis uit de achttiende eeuw, het ontwerp van de kasteeltuinen uit de negentiende eeuw, de permanente kunstwerken in het omliggende park uit de twintigste eeuw en het kunstpaviljoen Hedge House en de hedendaagse kunsttentoonstellingen uit deze eeuw.

‘Dit is altijd wat wij hebben gewild. Het ‘Gesamtkunstwerk Wijlre’ voor de samenleving behouden en kunst en natuur delen met mensen’, vertellen Jo en Marlies Eijck, die bekend staan als fervente kunstverzamelaars. Zij blijven overigens gewoon op het kasteel wonen. Maar Jo Eijck hoeft nu niet meer zelf de tuin te schoffelen, als hij daar geen zin in heeft. 

Het Elisabeth Strouven Fonds is een vermogensfonds en draagt onder meer financieel bij aan projecten van organisaties en instellingen die actief zijn in de sociaal-maatschappelijke en culturele sector en in natuurbehoud, natuurbeheer en -ontwikkeling.

Marlies en Jo Eijck, Brigitte Bloksma van de Stichting Buitenplaats Kasteel Wijlre en Dik Mol van het Elisabeth Strouven Fonds.

Foto: Marcel van Hoorn

Lees ook