Zinderend openingsweekend La Saison Culinaire

Broodfeest Epen en Streektafel 6213 in Maastricht trekken veel bekijks

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 4 september 2017


De herfst is de mooiste tijd in de gastronomie. Daarom wordt er in Maastricht en het Heuvelland ‘La Saison Culinaire’ gevierd met tal van activiteiten gedurende het hele najaar. Het afgelopen weekend was het gezellig druk bij het Broodfeest in Epen. Ook de initiatiefnemers van Streektafel 6213, een buurtbrunch in twee buitenwijken van Maastricht, had over de opkomst niet te klagen.

Even na twee uur zondagmiddag hadden de meeste bakkers het overgrote deel van hun voorraad al verkocht. Sommigen hadden zelfs geen kruimeltje (zuurdesem)brood meer over. Dus kon je met recht zeggen dat hun ambachtelijke producten ‘als warme broodjes over de toonbank’ waren gegaan.

Volgens de organisatie van het Internationale Broodfeest, dat zaterdag en zondag werd gehouden in en rond de Volmolen in Epen, vormden de honderden bezoekers die op het evenement waren afgekomen het bewijs dat brood veel meer is dan een basisproduct dat je bij de bakker of de supermarkt koopt. Brood is ambacht. Brood is leven. Veel mensen staan er niet eens mee bij stil hoe zeer ‘ons dagelijks brood’ deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Het zit er als het ware ingebakken.

Het Broodfeest, een van de vele tientallen evenementen die aansluiting hebben gevonden bij La Saison Culinaire de l‘Euregio begon zaterdag met een symposium. Vier sprekers gaven, ieder vanuit hun eigen expertise, hun visie op het fenomeen brood en de bakprocessen die eraan ten grondslag liggen.

Zondag waren de Volmolen en het terrein rond de middeleeuwse watermolen geopend voor het publiek. Bakkers lieten zien hoe zij op traditionele wijze bakken, zowel in traditionele ovens als met behulp van moderne apparatuur, producenten van streekproducten verkochten hun waar en ook kinderen konden zich op diverse manieren bezighouden met het thema brood.

Streektafel 6213

Op een prachtig stukje weiland, verborgen op een romantisch aandoend ‘dorps’ plekje tussen de Maastrichtse buitenwijken Wolder en Campagne, zat op dat moment de stemming er ook al goed in. De eerste editie van Streektafel 6213 (plaats van handeling: Winterslag, de verbinding tussen de twee Maastrichtse wijken) was in feite één grote gezellige buurtbranche, waarbij ‘verspillingsgroenten’ ingezameld bij de lokale supermarkt een grote rol speelden. De groenen werden onder meer verwerkt in een door Scouting Henri Dunant bereide Food Waste Soup, die voorafgaand aan het evenement op smaak gebracht werd om even later als traktatie voor de buurtgenoten te dieien.

Onder het motto Heel Wolder & Campagne Bakt, kon iedereen zijn zelfgemaakte appeltaarten, quiches en salades laten proeven aan buurtgenoten. Tevens stond een ‘vakjury’ klaar om de baksels en andere gerechten te beoordelen. De ‘streektafel’ kende een uitvoerig randprogramma. Zo werd in de week voorafgaand aan het evenement een speciaal lesprogramma gegeven op de lokale basisschool met als thema voedsel. Ook de bewoners van Verzorgingstehuis Campagne werden bij het evenement betrokken: zij werden opgehaald en weer naar huis gebracht. Tijdens de steekbrunch vormden zij als het ware het stralende middelpunt tussen de jongeren en ouderen in de wijk.

Zo’ 250 mensen kwamen gedurende tussen 12 en 17 uur een kijkje nemen, veel meer dan de organisatie had verwacht. Het evenement werd omlijst met livemuziek, de aanwezigheid van (kleinschalige) producenten van streekproducten ren diverse activiteiten voor kinderen. Projectmanager Maartje Beijsens van La Saison Culinaire sprak na afloop van ‘een groot succes’. Ze gaf alvast aan dat haar organisatie overweegt het succesvolle concept ook uit te rollen in andere delen van Maastricht.  

  

  

Lees ook