Maastricht herdenkt de grote Pierre Kemp

Tentoonstelling en bloemlezing markeren vijftigste sterfdag

Vrijdag 22 september 2017


De Maastrichtse dichter Pierre Kemp (1886-1967) behoort tot de grootste Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. Zijn dichterlijk oeuvre werd bekroond met diverse prijzen, waaronder de Constantijn Huygens Prijs en de P.C. Hooft Prijs. Daarnaast was hij een begenadigd tekenaar en schilder. Het werk van de kunstenaar, die gisteren precies vijftig jaar geleden overleed in het Maastrichtse stadsdeel Wyck, maakt dan ook deel uit deel uit van de kerncollectie Limburg van het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Het museum heeft de vijftigste sterfdag van Pierre Kemp aangegrepen voor een tentoonstelling rond dit werk. Deze werd gisteren officieel geopend door burgemeester Annemarie Penn-te Strake. De expositie bestaat uit Kemps werken op papier, die dateren uit de jaren 1905 tot 1913.

Een van de meest bijzondere onderdelen van de tentoonstelling zijn drie bewaard gebleven schetsboekjes uit 1906–1907. Een van de boekjes is speciaal voor deze gelegenheid uitgegeven als facsimile uitgegeven, met een uitgebreide toelichting door de Maastrichtse dichter en essayist en honorair hoogleraar aan Universiteit Maastricht Wiel Kusters. die tevens gastconservator van de tentoonstelling is.Van zijn hand, en van die van medeauteur Ingrid Wijk, is tevens een bloemlezing uit het dichterlijke werk van Kemp verschenen, onder de titel Het regent in de trompetten - De mooiste gedichten van Pierre Kemp (Uitgeverij Vantilt, Nijmegen). De bundel werd tijdens de opening van de tentoonstelling officieel ten doop gehouden.

Lees ook