De geheime zuurvleesbitterbal van tante Wies

Parkstad Culinair 2017: Beerkompanie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 7 september 2017

Vandaag is het eindelijk zover. Parkstad Cuiinair kan beginnen. Vanavond om 19 uur opent burgemeester Ralf Krewinkel op het Pancratiusplein in Heerlen het vier dagen durende gastronomische evenement waar in de regio al wekenlang naar wordt uitgekeken. In de aanloop naar het evenement blikt Chapeau vooruit met de deelnemers. De laatste in de rij is Ruud van Driel van Beerkompanie.

Hoe hij Beerkompanie in een paar woorden zou omschrijven? Over die vraag hoeft Ruud van Driel, bedrijfsleider van de bekende brasserie annex brouwerijcafé pal naast de Pancratiuskerk in Heerlen niet lang na te denken. ,,Wij zijn typisch zo’n zaak waar jong en oud zich welkom voelt. Wel hebben bijna al onze gasten iets gemeen: ze zijn bierminded. Ze houden van een goed glas Alfa pils, maar zijn daarnaast ook gek op de diverse speciaalbiertjes van Alfa die we hier verkopen.” 

Eigenlijk kun je rustig stellen dat bij Beerkompanie alles draait om bier, aldus Van Driel. ,,Wij koken met bier, in onze broodjes zitten resten van het brouwproces verwerkt (het zogenoemde bierbostel) en daarnaast maken we natuurlijk bijzondere brouwsels. Een mooi voorbeeld daarvan is Marcus Julius, het speciale ‘Romeinse’ triple bier dat we samen met Parkstad Culinair ontwikkeld hebben, en dat op het evenement geschonken wordt. Wij merken heel goed dat rond het fenomeen bier een hele cultuur aan het ontstaan is, met name onder jongeren. Bier is hip, terwijl wijn steeds minder aan het worden is. Overigens schenken we tijdens Parkstad Culinair niet alleen bier, maar komen we ook met een aantal bijzondere hapjes. Zoals de zuurvleesbitterbal. Die is gemaakt met Limburgs zuurvlees, maar dan wel volgens het geheime recept van tante Wies, de tante van meneer Meens, de directeur van de Alfa Brouwerij in Thull. Daarnaast hebben we een mooi stukje sukade. Uiteraard word ook dat gestoofd in Alfa bier.”  

Lees ook