Restaurant PC nieuwe troef Parkhotel Valkenburg

Jeroen Trimbos tilt keuken met nieuwe kaart naar hoger plan

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 8 september 2017

‘Valkenburg, het centrum van het jaarlijks toenemend vreemdelingenverkeer in Zuid-Limburg’s Geuldal, is gelegen tusschen Aken en Maastricht, in een geheel malaria vrije streek, welks droge, zuivere lucht nooit door fabrieks- of moerasdampen wordt bezwangerd.’

Aldus een passage uit de prospectus van het Parkhotel Valkenburg, aan het einde van de negentiende eeuw, toen het toerisme in Valkenburg – het Geulstadje beschikt vermoedelijk over de oudste VVV ter wereld – in opkomst was. Een overnachting op basis van volpension kostte er drie gulden, in de maanden juli en augustus betaalde je twee kwartjes meer.

Tot de illustere gasten die overnachtten in het door de Roermondse Rijksbouwmeester Pierre Cuypers ontworpen onderkomen, behoorden koningin Emma en haar dochter Wilhelmina. De huidige directie van Parkhotel Valkenburg is nog altijd trots op dit gegeven, omdat het aangeeft hoe voornaam het hotel eens was.

Ondertussen zijn er plannen om het monumentale hotel de status terug te geven die het ooit had. ,,In de overtuiging dat als je slaapt in een monument als dit, waar ooit nog eens Emma met haar dochter prinses Wilhelmina sliep, mag je verwachten dat je ook koninklijk kunt dineren”, aldus Suzanne Bohlander, general manager van Parkhotel Valkenburg. Ze doelt op het feit dat de keuken van Parkhotel Valkenburg met de recente komst van chef-kok Jeroen Trimbos alvast een kwaliteitsslag heeft gemaakt.

De jonge Valkenburgse chef (33) gaf eerder dit jaar zijn eigen restaurant Jerome op in ruil voor een nieuwe betrekking in Parkhotel Valkenburg, dat het bij het hotel behorende restaurant ook meteen maar een nieuwe naam gaf: Restaurant PC, een eerbetoon aan de in 1921 overleden Pierre Cuypers, tevens ontwerper van onder meer het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en de troon in de Ridderzaal, de plek waar de koning jaarlijks op de derde dinsdag van september de troonrede uitspreekt.

Jeroen Trimbos werkt bij Parkhotel Valkenburg naast Harold Hul, de andere chef, die er al zo’n vijf jaar in vaste dienst is. Een strategische keuze, blijkt uit de woorden van general manager Suzanne Bohlander. ,,Ik wist dat we met Harold Hul al een sterke chef in huis hadden, maar met de komst van Jeroen Trimbos zijn we samen in staat om van Restaurant PC iets bijzonders te maken.”

Na een aantal maanden proefdraaien met de nieuwe kaart en het nieuwe team, is restaurant PC sinds deze week een feit. Sinds woensdag 6 september is het officieel geopend. De keuken is qua niveau anders dan je van een gemiddeld hotel-restaurant mag verwachten, aldus het management van Parkhotel Valkenburg. ,,Met het binnenhalen van Jeroen Trimbos van restaurant Jerôme in Valkenburg, was de tijd rijp om de ambities bij te stellen.”

De kaart kenmerkt zich door het gebruik van puur verse ingrediënten. Een centrale rol is weggelegd voor oesters en kreeften uit het  eigen homarium. ,,Het restaurant  richt zich hiermee op gasten die een stuk kwaliteit weten te appreciëren. Gasten die niet alleen komen voor een goede overnachting maar ook voor een maaltijd op niveau. Voor deze gasten maak je met een verrassend en heerlijk diner de totale hotelervaring compleet.” 

Bohlander benadrukt dat het restaurant zeker niet alleen bedoeld is voor hotelgasten of gasten die met een zakelijk doel voor ogen naar Valkenburg komen. ,,Ook mensen uit de buurt zijn ook meer dan welkom. Zo staan vanaf nu verschillende evenementen op de agenda die met name de lokale gasten zullen aanspreken. Een mooie wandeling in het prachtige Heuvelland met afsluitend een lekkere maaltijd in Restaurant PC, een speciale amuselunch of een feestje wanneer er iets te vieren is.”

Lees ook