Expositie rond de orde van de tempeliers in Stavelot

Voor jong en oud

Branded content
Donderdag 21 september 2017

Het indrukwekkende museum van de abdij van Stavelot in de Ardennen biedt regelmatig bijzonder originele en interessante exposities. Deze keer is dat het geval met een speciale tentoonstelling rond het thema De Orde van de Tempeliers. Dat waren de zogeheten Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, die meededen aan de kruistochten tegen de moslims in het zogeheten Heilige Land. In feite was het een monnikenorde die nog het meest dichtbij die van de cisterciënzers kwamen. Het waren in hoofdzaak Franse kruisvaarders. Aanvankelijk wilden ze vooral pelgrims in Palestina beschermen.

Maar de ambities gingen verder. Op hun hoogtepunt in 1099 veroverden de troepen van Godfried van Bouillon de stad Jeruzalem. Ook toen was er dus al volop strijd rond deze stad, die door meerdere religies als hun heilige stad wordt beschouwd. De expositie geeft een inzicht hoe de orde opereerde, militair maar ook maatschappelijk. En ook hoe de orde veranderde van een armoedig gezelschap naar een machtige en rijke groepering. Zozeer zelfs dat de Franse koning Filip de Schone er op een gegeven moment alles voor over had om hen een kopje kleiner te maken. En ook op weg naar en in Jeruzalem werden op een gegeven moment grote verliezen geleden. De tentoonstelling, die te bezichtigen is tot 1 oktober, is zo ingericht dat ze zowel voor volwassenen als voor kinderen heel interessant is.

Lees ook