Referendum voor onafhankelijk Limburg

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 23 september 2017

Wanneer komen de eerste oproepen voor een referendum voor een onafhankelijk Limburg? Nu we leven in een tijd waarin het populisme via de social media hoogtij viert, zou je daarop kunnen wachten. Zeker nu de Catalanen ons voorgaan.

Natuurlijk,we hebben maar een kleine provincie met dik 1 miljoen inwoners. Maar zó heel groot is Catalonië nou ook weer niet. Bovendien, we kunnen er Belgisch Limburg bij vragen, dan zitten we al tegen de 2 miljoen aan. We spreken zo’n beetje dezelfde taal. Hoewel, ik was van de week nog in een dorpje bij Bilzen en hoorde daar enkele mensen met elkaar praten. Ik moest toch wel héél erg mijn best doen om er wijs uit te komen.

De hang naar afscheiding, naar onafhankelijkheid, waart door Europa.Het sentiment regeert.  In Catalonië neemt het zeer serieuze vormen aan. En de Britten hebben in feite al vaarwel gezegd, hoewel ze zich sindsdien uitsloven om vooral lovend te zijn over Europa, het vasteland dus, want ze willen wel de voordelen van Europa blijven plukken.

De geest van afscheiding is uit de fles, dus wie weet komen er straks een paar lokale avonturiers op het idee om Limburg dan ook maar af te scheiden van Nederland, en dus ook van België. Immers, zowel in Den Haag als in Brussel (en Antwerpen) kijken ze niet zoveel deze kant op, dus dan kunnen we maar beter onze boontjes doppen. Limburgers zijn toch net even anders dan Hollanders of West-Vlamingen. Een andere mentaliteit, wat minder schreeuwerig, want gevoeliger, soms ook wat meer klagerig. Dan heb je al gauw de nodige stemmen bij elkaar.

De Provincie Limburg aan Nederlandse kant heeft bovendien een goedgevulde oorlogskast. In het Gouvernement wordt zelfs geld gemáákt, lees ik in de krant. Gedeputeerde Koopmans doet het beter dan de gemiddelde bankier wat dat betreft. Die zouden we dus minister van financiën kunnen maken, of misschien wel premier, want dat zal dan zijn wens zijn. De Belgische Limburgers moeten dan wat inschikkelijk zijn, want financieel zijn die al uitgekleed door hun eigen Vlaamse vrienden van de NVA, dus die kunnen dan bijvoorbeeld de portefeuilles toerisme en cultureel erfgoed gaan bekleden. Twan Beurskens wordt minister van economische zaken en Theo Bovens en Herman Reijnders nemen in een duobaan de rol van koning op zich. Of mochten we niet voor een monarchie kiezen, dan kunnen ze binnen- en buitenlandse zaken doen.

We zouden het nieuwe land nog verder kunnen uitbreiden natuurlijk, als we teruggaan naar de tijd van het Prinsbisdom Luik. Maar inmiddels hebben onze Luikse vrienden meer met Frankrijk en Italië, dan met Vlaanderen en Nederland. Ik weet niet eens of ze er nog een bisschop hebben. En bovendien spreekt in Nederlands Limburg geen hond meer Frans. Die mammoetwet destijds om het Frans en Duits als verplicht vak af te schaffen, dat was natuurlijk een Haagse actie om Limburg te verzwakken.

We moeten natuurlijk ook een eigen voetbalcompetitie opzetten. Met Roda, Racing Genk, VVV, Sint Truiden, Fortuna en nog wat ploegen komen we een heel eind. MVV heeft met acht Belgische spelers de mix al helemaal gemaakt.  

Laten we Maastricht inderdaad maar hoofdstad maken, die stad ligt het meest centraal, daar komen de ministeries. Dat biedt veel nieuwe werkgelegenheid, althans er komen veel ambtenaren erbij. Qua bereikbaarheid is er alleen nog geen lijndienst op Maastricht Aachen Airport, maar de buitenlandse regeringsdelegaties komen toch meestal met hun eigen vliegtuigen. Dat deden Helmuth Kohl en Francois Mitterrand al ten tijde van de Eurotop. Dus dan landt premier Mark Rutte op Beek voor een werkbezoek aan zijn Limburgse ambtgenoot Ger Koopmans.

Misschien kunnen we dan ook vriendschapsbanden aanknopen met Catalonië. Ongetwijfeld leidt dat tot een enorme economische boost. Trouwens, ik denk dat we FC Barcelona kunnen uitnodigen voor de Limburgse voetbalcompetitie. Want die mogen straks toch niet meer meedoen aan de Spaanse competitie en in de eigen stad kunnen ze verder niks, want de enige andere grote club daar heet uitgerekend ‘Espanyol’. Tja, tegen een club met zo’n naam kun je als onafhankelijke Catalanen niet  spelen.

Jawel, van die separatistische sentimenten, daar worden we allemaal véél wijzer van.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook