Hello designer: een kijkje in de wereld van ontwerpers

Decentraal Euregionaal ontwerpersfestival moet zorgen voor verbinding

Auteur: Nina Simons
Maandag 25 september 2017

Het is bijna zover: de hele maand oktober kun je verschillende evenementen in de Euregio bijwonen, alle onder één overkoepelende naam; de hello designer tour. Dit decentrale designfestival is in het leven geroepen door enkele leden van het Designmetropole​ ​Aachen​-​netwerk. De bedoeling is dat het festival gaat zorgen voor verbinding tussen ontwerpers in de Euregio. Zowel starters als gevestigde namen kunnen deelnemen aan de tour door een evenement te organiseren. De gedachte is te laten zien wat er achter de deuren van onze studio’s gebeurt.

Dit festival vormt daarmee een duwtje in de rug voor de starters. Daarnaast is het een mooie kans voor  bedrijven in de Euregio die baat zouden kunnen hebben bij samenwerking met deze creatieve geesten. Langzaam maar zeker zie ik meer en meer van dit soort initiatieven voorbijkomen. Het mooie is dat ze de ontwerper binnen de economie een centrale rol geven. Dergelijke initiatieven zijn heel gewenst: zoals bekend heeft niet iedere ontwerper ondernemersbloed door de aderen stromen. Ook creatieve opleidingen laten vaak te wensen over als het gaat over het aanleren van strategieën om potentiële opdrachtgevers te bereiken. Festivals als deze bieden daarom welkome handvatten voor de creatieve sector.

Een tipje van de sluier van enkele deelnemende evenementen:

Maastricht // 2 & 3 oktober // II Conference on Cultural and Creative Industries

Dit dagprogramma wordt dit jaar georganiseerd door the Artist & the Other. Het bestaat uit presentaties, workshops en discussies binnen deze drie thema’s: ‘kunstonderwijs & ondernemerschap’, ‘hoe een stad talent kan ondersteunen’, en ‘de huidige situatie is van culturele industrieën in kleine steden.’

Aken // 5 oktober // Openingsevenement Design Department LuForm

Sinds de start van dit Design Department in het Ludwig Forum in maart dit jaar, heeft het meerdere veranderingen ondergaan. Deze aankomende update toont werken uit een groter gebied van studenten en afgestudeerden van designopleidingen in zowel Maastricht als Duitsland.

Hasselt // 17 oktober // A-Z night #3: Show me - The art of presenting

Cultuurplatform Design houdt een avond in Villa Basta. De avond is bedoeld voor makers, denkers en studenten uit de creatieve industrie. In hun eigen woorden: ‘Artistiek werk maken is één ding. Maar hoe je je werk presenteert is iets anders. Hoe pak je dit fysiek en online aan? Hoe verhoud je je tot anderen? Tijdens A-Z night #3 staat de rol van presentatie van artistiek werk centraal. Makers en denkers tonen opvallende voorbeelden en perspectieven en gaan in dialoog over ‘dat’ wat presenteren kan zijn.

Aachen // 4 oktober // workshop Design Speed Thinking in DigitalHUB

Deze workshop wordt begeleid door ontwerpers en is bedoeld om bedrijven in de middensector te tonen hoe ze kunnen digitaliseren. Met andere woorden: hoe ze baat kunnen hebben bij Design Thinking.

Ideaal aan dit festival is dat je je eigen favorieten kunt kiezen. Omdat er gedurende de hele maand genoeg te doen is, is het een stuk makkelijker tijd vrij te plannen wanneer het jou uitkomt. Ook is het een mooie gelegenheid om jouw regio beter te leren kennen: alle events vinden immers in de buurt plaats. Ook kleine initiatieven, die tot nu toe wat verborgen zijn gebleven, kunnen dankzij deze hello designer tour zichtbaar worden.

Heb je zelf ideeën? Organiseer dan iets! Ben je social designer? Organiseer dan bijvoorbeeld een diner gemaakt van voedsel dat supermarkten normaal gesproken weggooien. Open je tatoeagestudio voor enkele uurtjes, zodat iemand kan komen kijken hoe jij je favoriete tatoeage canvastatoeëert. Organiseer een feestje in je werkplaats of kledingwinkel, samen met een van je DJ vrienden. You name it! Zelf ben ik ook van plan iets leuks te organiseren, en de deuren van mijn studio te openen.

Benieuwd? Hou dan de website www.hellodesignertour.eu in de gaten.