‘Groeten uit Maastricht’: expo over oudste industriestad

Gratis toegankelijke tentoonstelling in Eiffelgebouw toont kracht van de stad

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 1 september 2017

Zelfs de verre nazaten van Petrus Regout hadden al gebeld om te vragen op welke manier zij het initiatief behulpzaam konden zijn. Als je zoveel invloed hebt, dan heb je het als stad niet slecht gedaan, zei wethouder John Aarts eerder deze week tijdens de presentatie van de plannen voor het Eiffelgebouw in Maastricht, dat op dit moment volop wordt gerestaureerd.

Op de eerste verdieping van het opvallende gebouw, ‘een krachtig symbool van transitie’ aldus de gemeente, gaat op 11 november een expositie van start met als titel: ‘Groeten uit Maastricht - expo over innovatief ondernemerschap’

Bezoekers kunnen door middel van de gratis toegankelijke expositie kennismaken met Maastrichtse maakbedrijven, die met hun producten een visitekaartje voor de stad afgeven, in sommige gevallen zelfs wereldwijd. De expo stelt vragen; ondernemers geven antwoorden door inspirerende verhalen te vertellen en hun innovaties te tonen.

Als de oudste industriestad van Nederland pakt de gemeente Maastricht samen met het bedrijfsleven de handschoen op om deze ‘maaksector’ bij bewoners en bezoekers onder de aandacht te brengen. ,,Veel Maastrichtse maakbedrijven werken in een business-to-business markt. Dat maakt dat het publiek niet of nauwelijks de innovaties waarneemt waarmee deze bedrijven soms zelfs wereldwijde markten veroveren”, aldus Aarts.

Getoond worden presentaties van Thomas Regout International, Mosa, Sappi, ENCI, Johnson Matthey, Mora, Greentom, Vectioneer, Blanche Dael, de Bisschopsmolen en Mine Kafon. De clusters gaan over: Life & Health sciences, Steelport Maastricht, Customer Service Valley en de creatieve industrie. Rabobank Maastricht en omstreken is partner van deze expositie.

De expositie wordt begeleid door een intensieve randprogrammering. Daarmee wordt een platform geboden aan ondernemers, studenten, scholieren en werkzoekenden. Met specifieke programmaonderdelen krijgen zij een extra inkijk bij de deelnemende bedrijven en mogelijkheden om te netwerken. Zo vindt er op 13 november een ZZP-event plaats, komt er een euregionaal netwerkevent voor ondernemers en organiseert Rabobank Maastricht en omstreken een event voor starters.

Steeds meer oude Sphinxpanden krijgen een spannende herbestemming en vormen samen het Sphinxkwartier. Om (nieuwe) bezoekers en gebruikers het rijke verhaal van dit industriële erfgoed mee te geven, wordt een openbare, 120 meter lange galerij ingericht. Midden in het Sphinxkwartier, tussen de Pathé -bioscoop en het Eiffelgebouw, wordt de geschiedenis van de Sphinxfabriek in al zijn facetten verteld aan de hand van afbeeldingen en objecten gedrukt op wandtegels.

Lees ook