Eijsden-Margraten

Kwaliteitstoerisme met respect voor het unieke landschap

Auteur: Jo Cortenraedt
Woensdag 20 september 2017

Menigeen vertrokken deze zomer voor een wellicht aangename vakantie in het buitenland. Maar doorgaans duurt die niet de hele zomer. Dan is het op die andere mooie dagen, als we weer in de eigen streek zijn, een idee om op zoek te gaan naar de mooie plekjes vlakbij huis. De gemeente Eijsden-Margraten grossiert op dat gebied in pareltjes.

In het begin van de zomer werd in de gemeente Eijsden-Margraten een speciale dag georganiseerd in het teken van Cittaslow. De gemeente draagt dit internationale keurmerk voor kwaliteit van leven en wil vooral in de praktijk laten zien wat dit betekent: de nadruk op leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit. 
Op de themadag werden speciale wandelroutes uitgestippeld en konden deelnemers een bezoek brengen aan stroopstokers, hoogstam-fruitboomgaarden en prachtige natuurgebieden. Uiteindelijk kwam iedereen bijeen op het prachtig gelegen landgoed De Heerdeberg met uitzicht over Maastricht, maar nog wel in het groen. Daar kon genoten worden van de talrijke streekproducten.

OORLOG
Burgemeester Dieudonné Akkermans beleefde het hele programma van A tot Z. Hij gaat vaak met de bril van een toerist aan de wandel in zijn eigen gemeente en ontdekt steeds weer nieuwe schoonheden: „Eijsden-Margraten staat dichtbij het leven. We hebben er speciaal een portal onder die naam voor geopend. Daar komen bewoners aan het woord, hoe zij het leven hier ervaren. De kwaliteit van leven is hier hoog. Maar ook zaken als ontmoeten en herinnering spelen een centrale rol.” Hij noemt als voorbeeld het Amerikaanse militaire kerkhof van Margraten, dat nu een bezoekerscentrum zal krijgen. „Daar hebben we lang ons best voor gedaan. De Amerikanen hebben gezien welk historisch besef de plaatselijke bevolking heeft, ook de jongeren. Het thema van de Tweede Wereldoorlog, met alle verschrikkingen en dus de noodzaak tot vrede, komt hier meer dan ooit tot leven.”

 

WATERKANT EN HEUVELLAND
De begraafplaats trekt veel bezoekers. Maar dat geldt ook voor veel andere plekken in de gemeente. De gemeente Eijsden-Margraten heeft over schoonheid niet te klagen. Aan de westkant begrensd door de Maas met op de achtergrond de steile mergelrotswanden waar het Albert-kanaal doorheen klieft. Daar waar de Maas het land binnenstroomt, waar aan de overkant van het water Franstalig België met het veerpont eenvoudig te bereiken is, met een andere taal en cultuur. Eijsden vormt ook de verbinding tussen Maastricht aan de noordrand en Visé en Luik aan de zuidrand. Een mix van culturen door de eeuwen heen, die bijvoorbeeld tot uiting komt in de springlevende Eijsdense tradities zoals de Bronk, waarbij de van oorsprong Waalse cramignon gedanst wordt rondom het prachtige kasteel in Franse stijl, onder aanvoering van de Jonkheden. En waar iets verderop in Gronsveld de schutters in oude Franse uniformen op hun manier de Bronk vieren.Van de vlakke rivierbedding met een groot natuurgebied gaat het snel over in het heuvelland met de glooiende landschappen, aan de zuidgrens tot in de Belgische Voerstreek. Van oudsher is de fruitteelt hier een belangrijke factor, evenals de veeteelt.

  

MEER KWALITEIT
„We zijn ons er als gemeentebestuur van bewust dat we de groeiende groep toeristen meer moeten bieden als het om verblijfsaccommodatie gaat,” zegt wethouder Gerry Jacobs. „De tijden zijn veranderd, de mensen verlangen meer kwaliteit en hebben een internationaal referentiekader.” Hij noemt als voorbeeld twee voormalige campings die een metamorfose hebben gekregen tot eigentijdse resorts met comfortabele vakantiewoningen: de Waufsberg in Noorbeek en Resort Bemelen. „De parels in onze gemeente worden steeds meer door bezoekers van buiten ontdekt. Zoals bijvoorbeeld de monumenten in de vorm van kastelen en oude boerderijen. We denken er als gemeente actief in mee om die voor het nageslacht te bewaren. Het is niet de bedoeling dat we overstroomd worden met toeristen. Het moet in verhouding blijven. Maar als we de kwaliteit verder verhogen, kan het toerisme een sterkere economische factor worden. En dat is weer goed voor de gemeenschap.”

SUCCES 
Om die kwaliteit te versterken biedt de gemeente tegenwoordig begeleiding aan ondernemers, om voorzieningen maar vooral ook de service aan te passen aan de wensen van de hedendaagse toerist, die inmiddels wat gewend is. „En je ziet dat er her en der initiatieven ontstaan die ingaan op het principe van streekgebondenheid, waardoor er steeds meer streekproducten bij komen, van speciale drankjes tot confiture.”De ligging van de gemeente aan de Maas biedt de mogelijkheid tot waterrecreatie op tal van manieren. Dat in combinatie met de betere horecavoorzieningen in bijvoorbeeld Eijsden, zorgt voor een toestroom van bezoekers uit zowel Nederland als België. De gemeente houdt nauwlettend in de gaten dat het succes de balans met het woon- en leefklimaat niet te zeer verstoort.

 

EVENEMENTEN
Ook Eijsden-Margraten beleeft een groeiend aantal evenementen. Enerzijds de traditionele en folkloristische feesten in de oude dorpskernen. Anderzijds ook activiteiten die nog geen lange traditie kennen, maar toch al heel populair zijn, zoals de Bart Brentjens Challenge in Eijsden, onder mountainbikers van heinde en verre een ware klassieker. De gemeente is ook opgenomen in het parcours van de Ironman, die start in Maastricht. Het zijn sportevenementen die aansluiten bij de uitgangspunten van Eijsden-Margraten om vooral respect te hebben voor het landschap en dat als kroonjuweel voor de toekomst te behouden.

 

Fotografie: Sergé Technau

Lees ook