Vrije slag richting goud

Chapeau Talent Award

Auteur: Elise Crutzen
Zaterdag 30 september 2017

 

Tijdens FASHIONCLASH 2017 won Johanna Hehemeyer-Cürten met haar afstudeercollectie, de badkledinglijn Freischwimmer, de Chapeau Talent Award.

Johanna Hehemeyer-Cürten (23), geboren in Keulen maar opgegroeid in het Belgische Lontzen, had tien minuten om als modestudente aan de Maastricht Academy of Fine Arts haar eindwerk te presenteren. Het publiek was onder de indruk toen er niet zomaar een parade van modellen verscheen, maar er dansers door de lucht zweefden en in elkaars armen belandden. Alsof ze wilden zeggen I’m free – and I know it!, zoals Nina Simo-ne ooit zong. Door de golvende stof van hun zijden jurken leken ze op watervallen. Zelden werd er op het FASHIONCLASH Festival zo hard geapplaudisseerd als voor Johanna.
Johanna is een ‘hybride artiest’, wat betekent dat ze verschillende kunstvormen met elkaar combineert. En aangezien ze houdt van zwemmen en van dansen, bedacht ze (in het zwembad) dat ze wilde afstuderen met een ‘dansende zwemcollectie’ met de titel Freischwimmer; de Duitse benaming van een basisschoolleerling die zijn diploma heeft behaald of nog moet halen. Vervolgens creëerde Johanna, samen met choreograaf Tomekk Jaschinski, een moderne bevrijdingsdans. Hierin staat de ervaring van het ‘in het water zijn’ centraal, een gevoel dat schippert tussen vrijheid en veiligheid. Vandaar dat het publiek tijdens haar afstudeershow onder andere ‘dansende watervallen’ zag. Terug naar het moment tijdens de presentatie dat de dansers verdwenen en er mannelijke en vrouwelijke modellen in theatrale zwemkleding (een mix tussen mode en kostuum) verschenen. Johanna verraste het publiek met handige uitvingen. Zoals bijvoorbeeld jumpsuits en badjassen gemaakt van handdoeken, en met washandjes-achtige insteekzakken. Badpakken met mutsen en contrasterende ‘schubben’. Waterproof-zwembroeken. Verder had Johanna zoveel mogelijk kledingstukken gemaakt van natuurlijke en ecologische materialen (katoen, alpaca, fleece, jersey en badstof), wat uiteindelijk een nogal tijdrovende klus bleek, maar wel het concept van Freischwimmer versterkte.
Toen haar show voorbij was, en het publiek hard klapte, werd duidelijk dat Johanna Hehemeyer-Cürten een sterke eindcollectie had gepresenteerd, en daarvoor kosten noch moeite gespaard had. Alleen al daarom verdient ze de Chapeau Talent Award. Maar nog meer verdient ze erkenning, omdat je zo’n talent in een groter bad moet plaatsen, opdat het verder zwemt en toekomstige generaties inspireert tot een vergelijkbare gouden vrije slag. Johanna’s droom is om zoals de Deense designer Henrik Vibskov te worden, die samen met de Zweedse choreograaf Alexander Ekman Het Zwanenmeer in (letterlijk) een nieuw jasje goot. De komende tijd zal Johanna dan ook de grenzen van haarzelf als hybride artiest, alsook die van haar eindcollectie, aftasten. Met als eerstvolgende uitdaging de verfilming van haar Freischwimmer-collectie. 

 

Fotografie: Team Peter Stigter 

Lees ook