Jan Baggen vindt zijn onderneming opnieuw uit

Cadac Group: software voor wereldklanten

Branded content
Auteur: Jos Cortenraad
Woensdag 27 september 2017

Jan Baggen was amper 21 toen hij op de zolderkamer van zijn ouderlijk huis in Heerlen de basis legde voor de Cadac Group. Ruim dertig jaar verder behoort zijn bedrijf tot de wereldtop met de distributie van software en ontwikkeling van eigen programma’s. Een florerende tak onroerend goed maakt het succes compleet, maar de honger van de Limburgse ondernemer is nog lang niet gestild. „Ik ga door tot mijn zeventigste.”

Het succesverhaal van de ondernemer die ooit tot de jongste ‘Manager van het Jaar’ werd uitgeroepen mag bekend worden verondersteld. Met Cadac bouwde Jan Baggen een internationaal opererende onderneming op met meer dan tweehonderd professionals op de loonlijst, een omzet van veertig miljoen euro en als nevenactiviteit een flore-ende tak onroerend goed aan de rand van Heerlen met de bedrijfsverzamelgebouwen TwinPort en TechnoHouse als blikvangers.

GEHEIM
Net 52 is hij nu. Een mooi moment om te cashen en het wat rustiger aan te doen. Een schamper lachje is het antwoord. „Ik heb me voorgenomen om het over een jaar of tien wat rustiger aan te doen,” klinkt het op deze eerste officiële zomerdag van het jaar in de smaakvol ingerichte directiekamer van Cadac met in de verte zicht op Voerendaal, zijn woonplaats. Aan de muur foto’s van zijn echtgenote en drie kinderen, in de hoek een bewegend waterkunstwerk. „Maar stoppen? Ik pieker er niet over. Misschien op mijn zeventigste of zo. Waarom zou ik? Natuurlijk hebben we een mooie onderneming opgebouwd, maar ik heb het gevoel dat het mooiste nog moet komen. Ik kan het ook omdraaien: ik begrijp niet dat we niet veel sneller groeien. Cadac lijkt wel het best bewaarde geheim. Hier in Zuid-Limburg, maar ook elders in de wereld. We werken voor ondernemingen als BP, Airbus, Siemens, Thyssen Krupp en BAM. In Europa, de VS. We bedenken samen de meest innovatieve oplossingen voor ontwerpprocessen. En dan nog hoor ik vaak: ‘Cadac? Never heard of’. Soms steekt me dat. Dat vind ik persoonlijk niet erg, maar potentiële klanten weten niet wat wij kunnen. Ze zetten ons af tegen de grote bedrijven die vijf of tien keer zo groot zijn. Dat beeld zou ik graag kantelen. Dus nee, ik ben nog lang niet aan het afbouwen.”

DIGITALISERING
Integendeel, zo blijkt uit de koers van de afgelopen jaren. Cadac is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. „De wereld verandert razendsnel en wij moeten mee. Ons bedrijfsmodel was gebouwd op de verkoop van softwarepakketten Autodesk en eigen software, uiteraard met bijbehorende installatie, opleidingen en service. Door de digitalisering wordt echter alles anders. Onze klanten kopen geen software meer, ze huren. En dan het liefst via de webshop, dus hebben we een state-of-the-art webstore gebouwd. Onze verkopers worden consultants die klanten helpen met complexe ontwerpprocessen, die systemen aan elkaar koppelen en de aansluiting vinden bij The Internet of Things.”

CONFIGURATOR
En daarmee is nog niet het hele verhaal verteld. „We staan aan het begin van het tijdperk waarin de computer ontwerpt en niet de designer. De laatste voert de parameters in, de computer antwoordt met een aantal voorstellen. Ontwerpen democratiseert. Fabrikanten gaan werken met configurators. Klanten bouwen hun eigen machine met voorgeprogrammeerde opties. Zoals je ook via een app de auto van je keuze modelleert. Of je schoenen, je tas, je hekwerk, je fiets en binnenkort je huis. De via internet verwerkte opdrachten gaan naar de volledig geautomatiseerde en gerobotiseerde productieafdeling waar het product vervolgens wordt gemaakt. Het vak van ontwerper gaat helemaal op zijn kop. Bedrijven en particulieren gaan zelf meer doen. Als Cadac spelen we daarop in. Wij bouwen configurators. Wij maken de digitale productie mogelijk. Enabling Digital, dat is waar wij in voorop lopen.”De toekomstvisie is helder, echter de praktijk is weerbarstig. De meeste industriële producenten en bouwers werken nog met 3D of zelfs 2D software. De productieprocessen zijn traditioneel. „Klopt, de meesten leven nog in het stenen tijdperk. Misschien ben ik wel te ongeduldig. Maar de nieuwe tijd is niet tegen te houden, daar ben ik vast van overtuigd.”

LABORATORIUM
Om de toekomst een handje vooruit te helpen beschikt de Cadac Group in Heerlen sinds deze zomer over een compleet eigen productielaboratorium. Een gloednieuwe 3D-printer, een 5-assige freesmachine, een robotarm en een scanner vormen samen een complete productieomgeving. „We trainen jaarlijks honderden medewerkers van klanten hoe ze de software van Autodesk aangevuld met Cadac-software het beste kunnen gebruiken. Die krijgen nu de gelegenheid om aan het einde van de cursus zelf een onderdeel of object ook in het echt te produceren. Verder is iedereen hier welkom om te proeven en te testen. Een soort speeltuin, mij best. Als professionals mogen spelen, dan bedenken ze nieuwe dingen en ervaren ze de toekomst in de praktijk.”Jan Baggen kijkt op zijn horloge. De tijd dringt. Morgen een bespreking in Londen, overmorgen in München en dan een paar dagen uitblazen met zijn gezin in hun vakantiehuis aan de Portugese Algarve. Het landgoed met paarden is in goede handen van een beheerder. Hoe hard er ook gewerkt wordt, de familie Baggen geniet ook van het leven.

BLOCKCHAIN
Even aarzelt hij om het uiteindelijk toch te vertellen. „We zijn bezig met een applicatie voor een blockchain om de document- en productstromen te valideren. Dat klinkt moeilijk? Is het ook, maar blockchain is nóg zo’n revolutie die de wereld verandert. Bij de Smart Services Campus hier in Heerlen is het ook een van de speerpunten. Het is toch ook een teken dat we in Limburg mooie stappen maken. Daar wil ik met Cadac heel graag een rol in spelen. Dit soort dingen prikkelt me, dat maakt ondernemen zo boeiend. Ik ben nog lang niet weg.”

 

   

Lees ook