Voorbereiding voor de finale

Xavier Maassen houdt zijn hoofd koel en zijn bureau en mailbox opgeruimd

Auteur: Xavier Maassen
Dinsdag 26 september 2017

Na mijn winst op het circuit van Zolder vorig weekend sta ik aan de vooravond van de finale van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Komend weekend zullen de races zijn op het circuit van Barcelona. Hopelijk kan ik daar net zo van mijn winst gaan genieten als Max Verstappen een jaar geleden. In het kampioenschap sta ik slechts met 3 punten voorsprong aan de leiding. Met nog maximaal 44 punten te winnen, ligt alles nog open. Maar hoe bereid je je voor op een finale voor het kampioenschap?

Ik merk dat sinds de laatste race in Zolder de spanning anders is dan na andere races. Er is nog maar één weekend te gaan en dan weet ik of ik kampioen ben of niet. Tussen een aantal zakelijke afspraken van de laatste week door ben ik eerst naar mijn vaste Osteopaat Jan Berx geweest om alles in mijn lichaam weer in balans te brengen. Na zo’n raceweekend merk je toch dat elke vorm van topsport een aanslag op je lichaam is.

Buiten de nodige rust heb ik ook genoeg fysieke training: samen met mijn personal trainer Ralph Dohmen tennis ik een beetje om de goede hand-oog coördinatie te blijven trainen. Tijdens mijn laatste Virtual Spinning-les merkte ik dat mijn hele focus al ligt op dat ene weekend in Barcelona. Op de fiets, al virtueel klimmende, kon ik me helemaal focussen op het circuit van Barcelona en meermaals een perfecte ronde rijden in mijn hoofd. Ook deze visualisatie zorgt voor een goede voorbereiding. Ik voelde me helemaal in de flow en kon die berg opklimmen terwijl ik die perfecte rondes aan het rijden was in mijn hoofd. Met een voldaan gevoel ging ik naar huis.

Voor een raceweekend let ik ook goed op mijn voeding. Ik weet precies wat goed voor me is, dankzij een goed bloedgroepdieet. Ik eet dan ook als A+’er geen rood vlees, geen tarwe en zoveel mogelijk lichte maaltijden met kip, vis of salade. Wel kan ik me nu al verheugen op die heerlijke biefstuk op zondag na de race.

Mijn zakelijke afspraken en things-to-do heb ik zoveel mogelijk doorgeschoven na het weekend Barcelona. Ik wil niet dat me iets in de weg zit om mijn focus te behouden. Ik zal mijn mailbox leeg hebben voor vertrek en het stapeltje op mijn bureau even filteren voor vertrek. Door duidelijk afspraken te maken wanneer ik volgende week een aantal zaken oppak, ben ik compleet en vrij in mijn hoofd. Alleen op die manier kan ik mijn focus optimaal richten op de zaken die dit weekend belangrijk zijn. Eigenlijk is dat maar één ding en dat is winnen. Dan wil ik geen andere gedachtes in mijn hoofd krijgen over dingen die ik nog moet doen of mailtjes die ik nog moet beantwoorden. Wil je focus in je werk, zorg dan dat je hoofd, je bureau en je mailbox vrij zijn. Dan heb je ruimte om te focussen op de belangrijke dingen.

Gisteren werd ik even extra rustig in mijn hoofd toen ik het programma van Johnny into the Wild zag met Dinand Woesthoff. Zij gingen naar Bhutan, waar het Bruto Nationaal Geluk gebruikt wordt om als methode de levenskwaliteit op een andere manier te meten. Zij leven in zo een nederige dankbaarheid en dat zorgde bij mij voor een rust, kalmte en dankbaarheid voor alles wat om mij heen is: ons huis, mijn verloofde, de natuur en dat soort dongen. Even was alles perfect in het moment. In het nu is alles ook perfect, ieder moment weer. Ik zou me heel erg druk kunnen maken over komend weekend, maar in het nu verandert er dan niets.

Alleen nog even naar de fysio voor een ontspannen massage en dan zijn we klaar voor het weekend. Spullen gepakt en op naar Barcelona. Hotel is geboekt, auto gehuurd, check. Nu nog zorgen dat ik lekker kan slapen en komt alles goed. Ik ben er klaar voor. Let the batlle begin.

Check alle updates uit Barcelona: facebook.com/xaviermaassenracing

 

 

Lees ook