Karakteristiek boerenwoonhuis met parkachtige tuin te koop in Schinnen

Klement2 rentmeesters

Auteur: Graziella Runchina
Donderdag 10 augustus 2017

DE MAKELAAR
Rust, privacy en het ultieme buitengevoel op een domein van bijna tienduizend vierkante meter groot. Dat is wat de vrijstaande hoeve de Kapelhof, genoemd naar de Mariakapel in het er tegenover gelegen bos, te bieden heeft. Wie kennismaakt met het witgepleisterde pand ziet een karakteristiek boerenwoonhuis met voormalige stallen dat smaakvol is verbouwd tot een ruime gezinswoning met 5 slaapkamers, 3 badkamers, een kantoor- annex praktijkruimte en een stal met 3 paardenboxen. Een ideaal optrekje dus voor een paardenliefhebber, maar even goed geschikt voor een Bed & Breakfast of om er een praktijk of atelier aan huis te beginnen. Het zijn maar enkele mogelijkheden die dit gemeentelijk monument aan de rand van Schinnen te bieden heeft. Groot surplus van het huis is de fraai aangelegde tuin van bijna 1 hectare groot inclusief paardenweide, buitenkeuken en separaat atelier. De tuin loopt hellend af en grenst aan de Mulderplas die onderdeel is van het Geleenbeekdal.

DE ACHTERGROND
De traditioneel gebouwde hoeve met een inhoud van 1.170 m3 en een woonoppervlak van ruim 300 m2 dateert uit 1657 en is in verschillende perioden aangepast aan de eisen van die tijd. Eeuwenlang was het huis in handen van diverse generaties boerenfamilies en het verhaal gaat dat ook de Bokkenrijders een tijdje hun domicilie hadden in de Kapelhof. De woning is op authentieke wijze verbouwd en in 2011 deels − in samenwerking met architecte Ingrid Beckers − weer gemoderniseerd. Door de vele raampartijen over de gehele achterkant, op de begane grond, is er een optimaal tuincontact en een aangename lichtinval die de woonvertrekken ruimtelijk maken. De makelaar: „Deze grote hoeveelheid licht en ruimte onderscheidt het huis van veel vergelijkbare hoeves uit die tijd.”

DE EIGENAAR
Toen Hein en Marlies Sobczak ruim 43 jaar geleden het huis betrokken, was het een eenvoudige boerenwoning met weinig faciliteiten. „De tuin werd gebruikt als huisweide voor de dieren en als mesthoop en het huis vergde heel wat onderhoud,” blikt Marlies terug. „Toch voelden we meteen een enorme verbondenheid met dit huis en zagen we de potentie, waardoor we in staat waren met hart en ziel en een hoop energie en toewijding te gaan opknappen.” Het resultaat mag er zijn, vinden de eigenaars. „De wei is een parklandschap geworden en het geheel voelt met de vele zitplekjes voor ons als een klein paradijsje.” Voor de bewoners daarom een moeilijke keuze om weg te gaan. „We zullen straks met pijn in ons hart afscheid nemen en hopen ten zeerste dat degene die na ons komt net zoveel van deze plek zal gaan houden als wij.”

Achter de Kerk 7, Schinnen
VRAAGPRIJS € 745.000 k.k.

Kijk voor meer informatie en foto's op www.klement2.com

 

 

Lees ook