Wijnland Limburg timmert verder aan de weg

Nieuwe stichting introduceert de eerste Limburgse Wijn & Spijs kaart

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 25 augustus 2017

Tijdens de aftrap van ‘La Saison Culinaire’, op  1 september in Wijngaard Op gen Heugde (Noorbeek), wordt de eerste Limburgse Wijn & Spijs kaart in combinatie met de Route des Vins-kaart gepresenteerd. De eerste exemplaren worden aangeboden aan Wethouder Gerrie Jacobs van Gemeente Eijsden-Margraten.

Ruim 96 procent van alle Nederlanders heeft nog nooit een glas Limburgse wijn geproefd. Hoog tijd om daarin verandering te brengen, vindt de kersverse Stichting Promotie Limburgse wijnen. Via de site van de stichting is het onder meer mogelijk om een rondleiding en proeverij te reserveren bij een van de vele wijngaarden. De stichting heeft daarvoor zelfs een ‘promotie-centrum Limburgse wijnen’ geopend in Maastricht. Deze is te vinden aan Bassinkade 8.

Een groot deel van de wijnen die in Nederland en België wordt gemaakt, is afkomstig uit Limburg. In beide Limburgen is tot nu toe zo’n 150 hectare wijngaard in ontwikkeling gebracht en het areaal groeit gestaag.  De klimatologische veranderingen spelen de wijnboeren in de kaart. Inmiddels zijn in Belgisch en Nederlands Limburg ruim 70 wijnboeren actief. Een heuse ‘Route des Vins’ zet ze letterlijk op de kaart. Op deze Limburgse wijnroute staan ook de terrassen en restaurants aangegeven die Limburgse wijnen schenken. De stichting gaat zo ver dat zij cafés en restaurants stickers levert  waarmee aan de gasten kenbaar kan worden gemaakt dat hier Limburgse wijnen worden geschonken.

,,Het gaat goed met de top restaurants die Limburgse wijn op de kaart hebben staan, maar er is nog veel ruimte bij café-restaurants die werken met streekproducten”, zegt Jules Odekerken, voorzitter van de Stichting Promotie Limburgse Wijnen. ,,De kwaliteit van de wijn is steeds beter geworden. De wijnboeren hebben veel meer ervaring met het maken van wijn. Tijd om ontdekt te worden door het grote publiek.”

Tijdens de komende editie van ‘La Saison Culinaire’, staan de culinaire activiteiten in Zuid-Limburg extra in de aandacht. Voor de Stichting Promotie Limburgse Wijnen een reden om, in samenwerking met Stichting La Saison Culinaire, een Limburgse wijn & spijs tour op te zetten.  Daarmee bij een aantal wijngaarden terecht, om de wijnen te proeven, waaronder wijngaard St. Martinus (Vijlen), Domein Holset (Lemiers), Wijngaard Fromberg (Ubachsberg) en bij wijnbar Wienkontor (Maastricht).

Ook staat er een aantal leuke cafés, restaurants en terrassen op de Limburgse wijn & spijs kaart die een glas Limburgse wijn schenken met een bijpassende, streekgebonden amuse. Deelnemende zaken zijn onder meer Burgemeester Quicx, Coffee & More (Houthem St. Gerlach), de Gerardushoeve (Epen) en Bie de Tantes (Eys).

Lees ook