Outlet Center Roermond nu grootste van Europa

Merkendorp ongekend succesvol met bezoekers uit heel de wereld

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 8 augustus 2017

Met de afronding van de vierde fase zijn de doelen bereikt, die met de start van het McArthurGlen Designer Outlet Center in Roermond gesteld werd, toen het merkendorp in 2001 feestelijk geopend werd. Toen met enkele tientallen winkels, nu zijn het er inmiddels tweehonderd. Directeur Marc Bauwens en zijn opvolger Rudolf van Gompel zijn tevreden maar blijven ambitieus naar de verdere toekomst.

Voor Marc Bauwens was het zijn ‘finest hour’, toen onlangs de vierde bouwfase met daarbij vijftig nieuwe winkels  afgerond werd. Nog geen half uur na de feestelijke opening stroomde het al vol met kooplustige bezoekers uit heel de wereld.

Antwerpenaar Marc Bauwens kwam als directeur in 2003 naar Roermond. Toen was de eerste fase twee jaar open, maar echt storm liep het nog niet. „Het was een nieuw fenomeen in Nederland.   En er waren nog lang niet zoveel bekende wereldmerken als nu. Maar gaandeweg hebben we het kunnen uitbouwen. We hadden toen wel al de ambitie om te komen tot het niveau waar we nu zijn.  In 2003 kreeg Outlet Roermond een eerste duw in de rug met de opening van Polo Ralph Lauren. Dat zorgde voor nieuw publiek. In 2004 kwamen Italiaanse merken zoals Zegna en Ferragamo. In 2005 realiseerden we de tweede fase met nieuwe merken en ook met betere architectuur in Maaslandse traditie. Vervolgens kwam Hugo Boss en in 2009 merken zoals Gucci en Prada. De een trok in feite de ander aan, en dan gaat het hard. In 2011 konden we fase 3 realiseren. En nu dus fase 4. Telkens zijn we aantrekkelijker geworden voor shoppers in een verzorgingsgebied van 22,5 miljoen mensen.”

Met name de Duitsers zijn in toenemende mate naar Roermond gekomen en zij zorgen nu voor de helft van het aantal bezoekers. In totaal komen nu meer dan 6 miljoen mensen op jaarbasis naar Outlet Roermond. Een gigantisch aantal. „We zijn tweemaal achtereen uitgeroepen tot het beste Outlet Center van Europa en we zijn qua omzet ook het meest succesvol”, vertelt Bauwens met een grote glimlach. „Dat is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Wij hebben gezorgd voor een mooie architectuur waarbij elke winkel anders is. Maar we zorgen ook voor  een goede beveiliging, voor service, voor groenonderhoud en voor schoonmaak.”

En dat valt de bezoeker op, want als je het winkeldorp (inmiddels meer een kleine stad op zichzelf) binnenloopt, dan merk je hoe schoon en netjes alles is. Bovendien is er veel horeca, gericht op shoppers die wel een kop koffie en een hapje willen, maar daar geen uren voor uittrekken.

Opvallend is dat in de flyer van McArthurGlen met daarin alle outlet center in Europa vernoemd, de vestiging in Roermond onder de naam Düsseldorf staat. „Dat is gedaan omdat Düsseldorf internationaal bekender is”, zegt Bauwens. „Hoewel Roermond nu ook bekender wordt. Bij de Chinezen bijvoorbeeld is Roermond het bekendste outlet center in de wereld. Zij zorgen nu voor ruim 7 procent van de omzet.”

Met 3.300 banen is het Outlet Center de grootste werkgever in Midden-Limburg.  Reden waarom de Gemeente zoveel mogelijk wil faciliteren. „Onze relatie met de stad is goed”, zegt Bauwens. „Met de ingebruikname van de nieuwe megagrote parking hebben we 6.500 eigen parkeerplaatsen. Met de nieuwe parkeergarage hopen we dat de verkeersproblemen een stuk minder worden, al zal dat pas helemaal lukken na de opwaardering van de toegangsweg N281. Uit onderzoek blijkt dat zo’n kwart van onze bezoekers ook naar het centrum van de stad gaat. Dat is heel veel, dus we kunnen elkaar versterken.”

Marc Bauwens neemt deze zomer afscheid en gaat met pensioen. Zijn opvolger Rudolf van Gompel draait al mee. „Wat Marc hier heeft gepresteerd, is ongekend. Aan mij de taak om dat vast te houden en verder uit te bouwen. Niet meteen met weer een nieuwe bouwfase, hoewel daar voor de verdere toekomst  wel plannen voor zijn. We hebben nu 11.500 vierkante meter ingevuld en in principe kunnen we nog met 3.500 meter uitbreiden. Maar het gaat er nu eerst om dat we alles tiptop in orde houden, de service waar mogelijk nog verder verbeteren en ook meegaan met het digitale tijdperk. Niet door online te winkelen bij ons, maar wel door aanbiedingen bijvoorbeeld per mail te doen. Wij vragen de gasten voortdurend naar hun ervaringen en spelen in op hun wensen.”

De basis voor het succes van het Outlet Center blijft het kunnen kopen van kleding van wereldmerken voor discountprijzen. „Dat wil iedereen”, zegt Van Gom pel, „dat blijft onze kracht. Maar het gaat ook om de uitstraling, de beleving. We hebben hier een boel faciliteiten voor kinderen, die zouden in menig pretpark niet misstaan. Het is voor veel mensen ook een uitje geworden. McArthurGlen heeft altijd in kwaliteit geïnvesteerd. Met de 4e fase was zo’n 70 miljoen euro gemoeid en alleen voor de parkeergarage is een investering gedaan van 30 miljoen euro.  Als er andere outlet centers bijkomen in Nederland en Duitsland, is dat niet echt een bedreiging voor Roermond. De voorsprong die we hebben met al die topmerken, die gaan ze elders niet gauw inhalen.”

Fotografie: Petra Teeuwsen

 

 

Lees ook