Prestigieuze awards voor Maastrichts ontwerpbureau

Red Dot voor Zuiderlicht

Auteur: Maarten van Laarhoven
Donderdag 17 augustus 2017

Het Maastrichtse ontwerpbureau Zuiderlicht is bekroond met twee Red Dot awards. Deze internationale designprijzen worden sinds 1955 elk jaar uitgereikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen, een van de oudste designinstituten ter wereld.

Zuiderlicht, dat dit jaar 30 jaar bestaat, kreeg de onderscheiding onder meer voor een campagne behorend bij de introductie van μ [mu], een eigentijdse vloertegelserie van de Maastrichtse tegelfabrikant Mosa. μ, volgens de bedenkers de eerste vloertegel met een vierde dimensie, is ontwikkeld om tijd en ruimte te definiëren. De tegels reageren op veranderingen in de lichtinval, waardoor de kleur van de tegels in de loop van de dag subtiel verandert. De serie is geïnspireerd door de bijzondere relatie tussen licht en het kleurenspectrum.

Een tweede Red Dot award – in de categorie ‘publishing & print media’ - werd aan Zuiderlicht toegekend voor het jubileumboek dat het bureau vervaardigde in opdracht van de Nijmeegse farmaceut Synthon. Deze bestond vorig jaar precies 25 jaar. Als blijk van dank voor hun inzet kregen alle 1700 werknemers een persoonlijk exemplaar van het op een bijzondere manier vormgegeven boek Synthon ’91-’16. Het boek leest als volgens de ontwerpers als een spannend jongensboek. In het werk worden de 25 Synthon-jaren verbonden met grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, zoals 9/11 en de kredietcrisis.   

Voor de Red Dot Award 2017 Product Design ontving Design Zentrum Nordrhein Westfalen welgeteld 8.051 inzendingen uit 50 landen. Van de 26 Nederlandse awards gingen er twee naar Zuiderlicht.

Lees ook