Dertig jaar gezelligheid zonder serieuze wanklank

Preuvenemint 2017: 't Rommedoeke

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 21 augustus 2017

Het Preuvenemint, het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland, beleeft deze week alweer zijn 36ste editie. Van 24 tot en met 27 augustus is het Vrijthof in Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek. In de aanloop naar het evenement blikt Chapeau vooruit met de deelnemers. Dit keer Leon Geurtjens van de bekende specialiteitenzaak ’t Rommedoeke, deelnemer van het eerste uur.

,,Ik kan dit jaar voor het eerst met trots zeggen dat wij de oudste deelnemer aan het evenement zijn. Tot voor kort waren we dat samen met Frans en Leo Savelkoul van Restaurant ’t Klauwes in Wahlwiller, maar die zijn vorig jaar gestopt. Zelf ben ik erbij vanaf het derde Preuvenemint. Als zelfstandig ondernemer sta ik er dertig jaar.”

Wat er in die dertig jaar veranderd is? Verschrikkelijk veel. Het grootste verschil met vroeger is de professionele aanpak. De stands zijn professioneler, de muziek, de logistiek; eigenlijk alles. Ik kan me nog heel goed herinneren dat het in de eerste jaren een paar marktkramen waren. Zelf stonden we er met een broodje Hawaii We maakten die broodjes klaar in een oven die we onder en paar parasols hadden staan. Zoiets kan natuurlijk nu niet meer. De brandweer, de Keuringsdienst van Waren; zo’n beetje elke instantie zou er een probleem mee hebben. Niet meer dan terecht natuurlijk.”

,,Ook qua assortiment is het Preuvenemint natuurlijk gigantisch veranderd en al lang niet meer te vergelijken met dertig jaar geleden. Waar in de begintijd eigenlijk alles vrij eenvoudig was, is tegenwoordig van alles te krijgen: van simpele hapjes tot de meest hoogwaardige producten. Elk jaar opnieuw is er commentaar op het prijsniveau, maar dat is in mijn ogen niet terecht. Je kunt al een lekker gerechtje bestellen voor twee lapjes. Maar wil je liever twintig lapjes uitgeven dat is dat ook geen probleem.”

,,Dat het Preuvememint voor elk wat wils te bieden heeft, is naar mijn mening ook de belangrijkste verklaring voor het feit dat het evenement er na zo’n lange tijd nog altijd is. Wat ooit is begonnen als een feestje voor de Maastrichtenaren, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een evenement dat zijn weerga niet kent. Uit het hele land komen mensen die op culinair gebied toch wel wat gewend zijn naar Maastricht om hier en paar dagen lang heerlijk te genieten.”

,,Hoewel we bij het Rommedoeke grotendeels trouw blijven aan onze eigen vaste waarden (mensen verwachten dat bij ons), gaan we in sommige opzichten toch mee met de tijd. Ook bij ons krijg je tegenwoordig een simpele gin-tonic of een cola-rum. Daarnaast schenken we uiteraard een mooi glas Apostelhoeve. En dat allemaal voor twee lappen. Ook qua eten houden we het simpel. Simpel en betaalbaar: of het nou gaat om een pasta aglio olio of een kaasplankje; bij ons is niets duurder dan drie lappen. Goed, lekker en betaalbaar is ons motto en daar mag iedereen ons aan houden.”

,,Waar ik zelf vooral naar uitkijk? Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste jaren vooral als kok in de keuken sta, maar los daarvan: de sfeer, de gezelligheid op het plein; het feit dat iedereen naar het Preuvenemint komt om met elkaar het glas te heffen. Zoiets is onbetaalbaar. En wat het allemaal nog veel mooier maakt: het evenement is zolang ik er sta – en dat is dus al heel lang... – altijd zonder noemenswaardige incidenten verlopen. En dat is op zichzelf al een hele prestatie."

     

Lees ook