Back to Basics met een wijntje en shoarma om te proeven

Preuvenemint 2017: 2Taste

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 15 augustus 2017

Het Preuvenemint, het oudste gastronomische openluchtfestijn van Nederland, beleeft volgende week alweer zijn 36ste editie. Van 24 tot en met 27 augustus is het Vrijthof in Maastricht dé ontmoetingsplek bij uitstek. In de aanloop naar het evenement blikt Chapeau alvast vooruit met de deelnemers. Dit keer met Thadé Geurtjens (24) van 2Taste, die de liefde voor het evenement bijna letterlijk met de paplepel kreeg ingegoten.

,,Voor mij persoonlijk is het Preuvenemint iets wat er eigenlijk altijd is geweest. Eén groot jaarlijks terugkerend feest, met eten, drinken, gezelligheid en leuke mensen. Mijn ouders (de eigenaren van specialiteitenzaak ’t Rommedoeke, red.) staan er al meer dan 30 jaar met een eigen stand. Je wordt er als kind in meegetrokken, Niet dat dat erg is, want ik heb er alleen maar prachtige herinneringen aan. Elk jaar opnieuw is het erg leuk om er aan mee te mogen doen.”

,,’t Rommedoeke is een vaste waarde op het evenement. Ik was, en ben nog altijd, veelvuldig te vinden in de stand. Vijf jaar geleden kwam er een plek vrij midden op het Vrijthof. Het Struyskommitee vroeg of wij interesse hadden, eventueel in samenwerking met een partner die het hapjes-gedeelte kon verzorgen. Dat is Walter Pirson van Restaurant Pirson in de Tongersestraat geworden. Wij kenden hem al langer, want hij is de broer van onze buurvrouw. Daarnaast geeft hij ook kooklessen. Ik kan je zeggen dat wij in het verleden heel vaak van zijn kookkunsten hebben genoten.”

,,Vijf jaar geleden zijn we samen back to basics gegaan, onder de naam 2Taste. Een naam die letterlijk betekent: ‘om te proeven’ (zeg maar de oorspronkelijke Preuvenemints-gedachte) maar die tevens aangeeft dat we met zijn tweeën zijn. Ons uitgangspunt is altijd geweest dat het Preuvenemint betaalbaar moet zijn voor iedereen. We hebben een aantal leuke hapjes die we zo laag mogelijk proberen te prijzen. Daarnaast hebben we een aantal prachtige wijnen geselecteerd (wit, rood en rosé) die niet meer kosten dan anderhalve lap.”

,,Om aansluiting te vinden bij de jeugd, hebben we dit jaar voor het eerst gin-tonic. En voor de dames een bessen-jus. Dat is tegenwoordig niet echt een veel voorkomend drankje meer, maar wel een drankje dat lekker fris is met het warme weer dat we vermoedelijk gaan krijgen.”  

,,Wat onze gasten kunnen verwachten qua hapjes? Ik denk dat we ook dit jaar weer een leuke kaart hebben. Zo zijn er vegetarische arancini (de bekende Siciliaanse rijstballetjes) en kunnen de mensen genieten van onze beroemde ‘shoarma 2 taste’. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld vitello tonato en verse pasta.”

,,Dat ik als belangrijk gezicht van ‘t Rommedoeke zowel in de stand van ’t Rommedoeke sta als in de stand van 2Taste, leidde in het begin wel tot verwarring, maar inmiddels zijn de mensen er wel aan gewend.”

Ik hoop dat het Preuvenemint nog erg lang blijft bestaan. Het evenement is niet meer weg te denken uit Maastricht en eigenlijk ook niet meer uit Limburg. Mensen komen uit de hele provincie en zelfs uit het hele land naar Maastricht om hier een paar leuke dagen te hebben. Zelf ben ik er, ondanks mijn nog jonge leeftijd al heel lang bij betrokken. Ik hoop dat ik nog heel veel Preuveneminten mee mag maken.”

 

Lees ook