Regio Heerlen maakt zich op voor Parkstad Culinair

Vierdaags festival met zeven restaurants op het Pancratiusplein

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 29 augustus 2017

Het ene culinaire evenement is nog niet achter de rug, of het andere staat ons alweer te wachten. Exact twee weken na de opening van het 36ste Preuvenemint in Maastricht, gaat op 7 september op het Pancratiusplein in Heerlen Parkstad Cuinair van start.

Vier dagen lang – een dag langer dan aanvankelijk gepland – bruist het bekendste plein van de ‘hoofdstad van de regio Parkstad’ van de culinaire activiteiten. Zeven restaurants presenteren hun culinaire kunsten rondom een sfeervolle transparante overkapping, zodat het publiek vier dagen lang kan genieten, maar ook netwerken.

Dynamische regio

,,Parkstad Culinair is wat mij betreft één groot laagdrempelig feest, waar je heerlijk bourgondisch geniet in een sfeervolle ambiance”, zegt voorzitter Mark Meijer van de Stichting Parkstad Culinair, de organisatie die het evenement nieuw leven inblaast. ,,Daarnaast is het een evenement dat Parkstad nóg breder op de kaart zet als dynamische regio die volop in ontwikkeling is, zeker ook op culinair gebied.”

Tijdens Parkstad Culinair bundelen zeven restaurants hun krachten. Cucina del Mondo – dat vorig jaar een Michelin-ster behaalde en daarmee het toonaangevende restaurant in de stad werd – is van de partij, net als Villa Proosdij in Klimmen. Het team van restaurant Pirandello in Landgraaf (onderdeel van Hotel Winselerhof en daarmee van de Oostwegel Collection) kan bijna niet wachten om tijdens de tweede week van september te mogen aantreden. Verder doen mee: BAM – Brood en meer!, Grieks Restaurant Akropolis, Smaak & Vermaak en De Beerkompanie.

Hoog niveau

,,Het geeft aan dat het met het niveau van Parkstad Culinair wel goed zit”, stelt voorzitter Meijer vast. ,,Het evenement past helemaal bij de ambities van Heerlen om verder uit te groeien tot een hippe, creatieve stad waar jonge, gedreven mensen alle mogelijkheden hebben. Mensen onderschatten soms hoeveel leuke restaurants Parkstad eigenlijk heeft. Vaak denken ze ook dat de betere zaken te duur of te chic te zijn, maar als ze eenmaal hebben kunnen proeven, wordt dit beeld vanzelf bijgesteld.”

Hip en jong

Verspreid over vier dagen worden rond de tienduizend bezoekers verwacht. Het merendeel van hen is tussen de 25 en 60 jaar. ,,Een hele leuke mix van allerlei soorten mensen, variërend van vertegenwoordigers uit de culturele sector en het bedrijfsleven, tot hippe jonge gasten die van een gin-tonic komen genieten”, blikt Meijer alvast vooruit.

Goed doel

Net als bij het Preuvenemint gaat ook bij Parkstad Culinair een deel van de opbrengst naar een goed doel. In dit geval is dat het onderzoek ‘Voeding en Kanker’, dat wordt uitgevoerd door Zuyderland Medisch Centrum. Lees hierover meer op de website van Parkstad Culinair. http://parkstadculinair.nl/

Lees ook