Max zijn tijd komt zeker nog, maar niet in 2017

Blog Xavier Maassen

Auteur: Xavier Maassen
Woensdag 30 augustus 2017

In Nederland wordt volop gesproken over Max Verstappen en zijn zoveelste uitvalbeurt in Spa. Er is veel commotie en emotie bij de fans van Max en hij is er zelf ook helemaal klaar mee. Maar krantenkoppen dat Max gevangen zit bij Red Bull gaan toch echt te ver.

Natuurlijk wordt hij extreem beproefd op zijn geduld en moet hij blijven incasseren. Het is ook zeker niet een normale zaak wat er gebeurt bij een topteam als Red Bull Racing. Alleen moeten we het met ons allen wel in het juiste perspectief zien.

Max is viermaal uitgevallen door mechanische pech en twee keer als gevolg van een crash waar hij bij betrokken was (Iedereen spreekt of hij zes keer met mechanische pech is uitgevallen). Hij is op uitzonderlijke jonge leeftijd door Red Bull in de Formule 1 gebracht en ze hebben hem perfect begeleid. Hij heeft de uitzonderlijke kans gekregen, midden in het vorige seizoen, om al heel snel de overstap te maken naar A-team van Red Bull. Kortom, ik denk dat Max ook dankbaar mag zijn voor alles wat Red Bull tot nu heeft gedaan voor hem.

En natuurlijk moet Renault vooruit en beter werk leveren. Ook het team van Red Bull is hier niet blij mee. De Renault-motor is dit seizoen niet snel genoeg en de betrouwbaarheid is om te huilen. Helaas is het allemaal niet zo simpel. We willen allemaal Max in de beste auto zien winnen en hem de wereldtitel zien binnenhalen.

In de autosport gaat het echter om het totaalplaatje. Bij Red Bull ontbreekt op dit moment een component en dat is de juiste krachtbron.

Kijk ook eens naar Ferrari: dat staat al jaren droog, zonder enige wereldtitel. Ook Ferrari heeft pas dit jaar het juiste totaalpakket aan de start kunnen brengen. En kijk eens naar Fernando Alonso, die bij Ferrari geen titel wist te winnen en nu al drie jaar achteraan loopt te bungelen met de McLaren-Honda.

De helft van de twintig rijders heeft de capaciteit om wereldkampioen te worden, maar slechts een enkeling lukt dat ook daadwerkelijk. Jaarlijks zijn er vaak maar twee teams die strijden voor de titel, soms zelfs maar één zoals de afgelopen drie seizoenen. Dit betekent dat je als coureur het geluk moet hebben dat je op het juiste moment in de juiste auto zit.. 

Dat geluk heeft Max nog niet, zeker niet dit seizoen. De ondankbaarheid waarmee nu wordt gesproken over Red Bull, raakt kant nog wal. Max heeft het uiteindelijk zo slecht nog niet. Hij zit continu in de top zes bij het beste F1-team van de afgelopen tien jaar. Dat kan bijvoorbeeld Carlos Sainz voorlopig nog niet zeggen. Max heeft naast zijn overwinning in Spanje al meerdere malen op het podium gestaan. Ze willen met hem wereldkampioen worden. Het team draagt de jonge Limburgse coureur op handen.

Daarnaast heeft hij gewoon nog een contract tot 2018 en daar gaat ook niets aan veranderen. Hij kan alleen maar van de regen in de drup komen. Bij Ferrari en Mercedes zijn er toch geen kansen tot 2018: die gaan zo goed als zeker door met hun huidige line-up.

Kansen voor de toekomst zijn er wel na 2018, maar wie weet heeft Red Bull en zeker Renault de zaken dan wel op orde en wil hij helemaal niet weg naar een ander team. Openingen zullen er dan mogelijk wel zijn voor de Limburger.

Max zijn tijd komt zeker nog, maar 2017 zal niet het succesjaar worden. Volgend jaar liggen er weer compleet nieuwe kansen. Laten we ook eens terugkijken naar de afgelopen tweeënhalf jaar, en naar de successen die Max Verstappen kon vieren dankzij Red Bull. En dat allemaal dankzij het vertrouwen en de onvoorwaardelijke steun van het team voor de Nederlander.

Red Bull Racing verdient naar mijn mening meer krediet. Dus schouders er onder en zowel Max als Red Bull blijven steunen. 

Lees ook