Flinke opsteker voor MAA

Groei en het benutten van kansen

Auteur: Jo Cortenraedt
Dinsdag 8 augustus 2017

Na jaren van tegenspoed lijkt Maastricht Aachen Airport een betere tijd tegemoet te gaan. Gingen er nog niet zo lang geleden vanuit de politiek zelfs stemmen op om de Limburgse luchthaven maar te sluiten, nu dienen zich een aantal kansen aan om ‘vliegveld Beek’ een sterke rol te laten spelen in de Limburgse economie. Het lijkt erop dat de aanpak van Gedeputeerde Twan Beurskens om orde op zaken te stellen en tegelijkertijd te investeren, z’n vruchten begint af te werpen.

Van groot belang is de goedkeuring vanuit Brussel voor een Nederlands steunprogramma voor Maastricht Airport, dat maximaal 10 miljoen euro zal beslaan. Dat is een trendbreuk, ook vanuit Den Haag, waar alle ogen enkel gericht leken op Schiphol. Belangrijk is vooral dat het geld deels gebruikt mag worden om nieuwe passagierslijnen te stimuleren. Die zijn hard nodig, want Maastricht staat nu niet in de wereldcomputersystemen als zijnde een luchthaven die je als passagier kunt bereiken. En dat is erg onhandig als het gaat om het binnenhalen van internationale congressen in bijvoorbeeld het MECC, als het gaat om de kunstbeurs TEFAF, maar ook voor het Limburgse bedrijfsleven.

Achter de schermen wordt al een tijd hard gewerkt om dagelijkse lijnvluchten te openen op bijvoorbeeld München en / of Londen, en ook wordt getracht de oude route naar Schiphol weer te openen.  Een lijnbestemming door de lucht is voor Limburg van groot belang, omdat dit voor internationale bedrijven en organisaties een eerste voorwaarde is om zich te vestigen. Bereikbaarheid via de lucht hoort net zo goed bij een degelijke infrastructuur dan auto- en waterwegen en spoorlijnen. Weliswaar kan gevlogen worden via Düsseldorf, Brussel, Keulen en Charleroi, maar van daaruit is er geen fatsoenlijk openbaar vervoer naar Limburg. Luchtlijnverbindingen kunnen Limburg uit een isolement halen.  

Door de ruimere budgettaire mogelijkheden wordt het ook mogelijk om de passagiersterminal te vernieuwen en dat is ook hard nodig.

Op vrachtgebied is MAA bezig aan wellicht het beste jaar tot nu toe met een record vracht van 100.000 ton. Dat kan verder stijgen wanneer waarschijnlijk na de zomer de Raad van State akkoord gaat met het kabinetsbesluit om de huidige start- en landingsbaan optimaal te mogen gebruiken. Die is 2.750 meter maar vanwege allerlei regelgeving en vergunningen mocht tot nu toe maar 2.500 meter gebruikt worden. En juist die extra 250 meter zijn cruciaal omdat dan de vrachtvliegtuigen volgetankt kunnen vertrekken en zo bijvoorbeeld Amerika non-stop kunnen bereiken.

Dat er een andere wind waait op MAA is ook op de luchthaven zelf te merken. Vanuit de nieuwe directie is er niet langer een strategie van consolidatie en terughoudendheid maar van groei en het benutten van kansen. Dat zal ook de werkgelegenheid ten goede komen.

Lees ook