Château Neercanne vernietigt duizenden flessen wijn

Grotten worden met ingang van oktober weer in gebruik genomen

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 21 augustus 2017

Het is nieuws waar menig wijnliefhebber het koud van zal krijgen: de duizenden flessen wijn die opgeslagen lagen in de grotten bij Château Neercanne hebben de gevolgen van de hooibrand die op 19 juli ontstond bij de Belgische buren van het restaurant niet overleefd. Ondanks eerdere berichten dat er nog een nog een sprankje hoop zou zijn, is de complete voorraad afgevoerd. Alle flessen zullen worden vernietigd, zo heeft de Oostwegel Collectie waar Château Neercanne deel van uitmaakt bekendgemaakt.

Verdrietig nieuws ook voor Dominique Jacobs, de sommelier van Château Neercanne, die de unieke wijnvoorraad in 12 jaar tijd had opgebouwd. ,,Gelukkig is de voorraad in de wijnkelder in het Château ontsnapt aan al het rook- en roetgeweld. Die wijnen staan ongedeerd op onze kaart”, zo laat hij weten. Jacobs is op dit moment bezig met het samenstellen van een nieuwe collectie die weer aansluit bij de wensen van de gasten.

Beter is het gesteld met de mergelgrotten zelf. Die worden op 1 oktober na een grondige reinigingsbeurt heropend en weer in gebruik worden genomen. Restaurant Château Neercanne en l’Auberge hebben geen enkele schade opgelopen en zijn altijd open gebleven. Eerder werd al bekend dat de unieke handtekeningen van vorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders – onder wie de deelnemers aan de fameuze Eurotop van 1991 – gespaard gebleven zijn.

In de mergelgrotten vinden normaal gesproken grotere diners, feesten en huwelijksceremonies plaats. Volgens een woordvoerster van de Oostwegel Collectie verloopt het schoonmaken voorspoedig. ,,Eind deze week zullen de grotten vrij zijn van roet en rooklucht en kan er worden begonnen met de herinrichting en vervanging van techniek. Op zondag 1 oktober zullen de grotten worden heropend met de inmiddels befaamde scharrellunch.

Restaurant Château Neercanne en L’Auberge hebben geen enkele schade opgelopen en zijn altijd op de gebruikelijke tijden geopend gebleven. Peter Harkema, directeur/gastheer: ,,Voor een aperitief in de wijnkelder wordt tot de heropening uitgeweken naar het terras. Ook met minder weer, want een gezellige stretchtent met verwarming zorgt voor een aangename ambiance met prachtig uitzicht op het Jekerdal. De grote diners, ontvangsten en feesten verzorgen we in een transparant, stijlvol en gezellig paviljoen op de cour van lunchrestaurant L’Auberge."

 

 

Lees ook