Autosport en Automotive op zijn kop

Formula E investeert in efficiëntie en duurzaamheid

Auteur: Xavier Maassen
Dinsdag 1 augustus 2017

Vorige week maakte Mercedes-Benz bekend dat het stopt in de DTM (Deutsche Tourenwagen Masters). In plaats daarvan zal het merk uit Stuttgart in 2019 instappen in de Formula E, een tegenhanger van de Formule 1 waarin wordt gereden met elektrisch aangedreven wagens.

Vier dagen later maakte Porsche bekend te stoppen met zijn LMP1 programma in Le Mans. Na drie overwinningen is het genoeg geweest met de LMP1 Porsche’s. Wel gaan ze door met hun GT wagens in Le Mans. En in 2019 stappen ze in, jawel, de Formula E.

Dit alles heeft vergaande gevolgen, en niet alleen voor de autosport. Het geeft duidelijk aan welke kant de automobielindustrie op gaat. Niet dat Le Mans en Formule 1 hun beste tijd hebben gehad, maar er moet wel worden nagedacht over de toekomst van de autosport.

 

Het eerste en belangrijkste bestaansrecht van autosport is een platform te bieden voor innovatie en ontwikkeling. Jarenlang zijn allerlei nieuwe innovaties uit de autosport in de personenwagen terechtgekomen, of het nu gaat over de autogordel, ABS of lichtgewichttechnologie. Precies daar zit de Formule 1 momenteel in een spagaat, want anderzijds draait het om entertainment voor de fans. En zonder de fans is er geen autosport. Maar zonder innovatie gaan de constructeurs ook een andere richting op. Kortom een moeilijk pakket, waarbij de mobiliteit steeds elektrischer wordt en dus minder entertainmentwaarde geeft.

Formula E heeft nóg een aantal haken en ogen. Zo wisselen ze halverwege de race van auto, omdat de accu’s het niet langer volhouden. En ze hebben geen geluid, lees: entertainmentwaarde. Gelukkig maken ze van hun grootste nadeel een voordeel, door midden in centra van steden te rijden. Tussen de betonnen muren, dwars door de stad, ziet het er spectaculairder uit. Toch melden bijna alle grote autoconstructeurs zich voor dit kampioenschap. Waarom? Omdat hier de huidige innovatie ligt voor de toekomst van de auto. Ja, we gaan allemaal elektrisch rijden in de toekomst. Al deze grote merken stappen niet voor niets in dit kampioenschap.

Nu speelt de politiek in dezen natuurlijk ook een rol. Mercedes en Porsche willen budget sparen en een beter imago creëren door te stoppen in respectievelijk DTM en Le Mans. Dit budget zal dan ook hard nodig zijn na de rapportage over kartelvorming van Duitse autofabrikanten.

Na Dieselgate zullen de fabrikanten wederom zwaar door het stof moeten gaan en proberen hun imago te redden. Formula E kan hen helpen om in ieder geval het braafste jongetje van de klas te zijn door te investeren in efficiëntie en duurzaamheid. Wat een week…

Lees ook