Telefoonverbod in restaurant?

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Auteur: Jo Cortenraedt
Zaterdag 12 augustus 2017

Zou ik, als ik een restaurant zou hebben, de gasten verbieden hun telefoon aan tafel te gebruiken? Ik heb me dat zelf de laatste tijd wel eens afgevraagd.

Nu hou ik in het algemeen niet zo van die verboden. Er zijn al veel te veel regels in onze maatschappij, het moet nog leuk blijven. En je wilt je klanten ook niet betuttelen. Bovendien, het kan zijn dat bijvoorbeeld een arts aan tafel zit, die toch bereikbaar wil blijven in noodgevallen. Of een kersverse geliefde die haar partner een bericht met veel hartjes stuurt en de mededeling dat hij of zij een kwartiertje later komt, of je alvast aan het aperitief kunt beginnen. Of de babysit die nog een vraagje heeft. Dus er zijn zeker legitieme redenen om de communicatiekanalen open te houden.

Maar toch twijfel ik of het niet beter is om al die smartphones aan tafel maar te verbieden. Want als horeca-ondernemer of werknemer moet je er langzamerhand hartstikke gek van worden. Op vakantie zag ik het weer massaal gebeuren. Niet alleen jongelui, maar ook volwassenen met kleine kinderen, hele families, bejaarden. Zodra ze het restaurant betreden en aan tafel gaan, haalt iedereen z’n telefoon uit en begint intensief te appen, facebook af te stropen, te twitteren en niet te vergeten de kiekjes en filmpjes van Istagram nog eens te bekijken. 

Je ziet echtparen die elk voor zich op de telefoon beginnen te staren en tikken, terwijl de baby ernaast ligt te schreeuwen maar geen aandacht krijgt van de ouders. Voor dat kind heel vervelend, maar ook voor de andere gasten in de zaak.

En dan die arme obers. Nee, de gasten hebben nog geen tijd gehad om in de kaart te kijken. Immers, ze zijn bezig. Op de telefoon. En als na een keuze uiteindelijk dan het eten wordt gebracht, dan wordt er nauwelijks naar de bediende gereageerd. Welk bord is voor wie, die moet het zich maar uitzoeken. En een toelichting wat er in het gerecht zit, dat hoeft al helemaal niet, dat leidt alleen maar af van de telefoon.

Nee, gebeld wordt er nauwelijks aan tafel, het is de smart-functie van de telefoon die alle aandacht opeist. De koppels, familieleden en vrienden hebben geen aandacht meer voor elkaar. Gewoon géén communicatie. Het eten wordt er tussendoor in gelepeld. Ik vermoed dat ze niet eens weten wat ze proeven. Nou, en dan aan het einde afrekenen, bedankt voor de gezellige avond. Wat een ellende, wat een armoe.

Kijk, in het openbaar vervoer, bij bushaltes en op andere openbare plaatsen is er al geen communicatie meer. De mensen staren op het telefoon en velen hebben tevens oordopjes in en vertoeven zo in hun eigen wereld. Een praatje met een medereiziger zit er echt niet meer in.

Maar zelfs bij het eten, bij uitstek het moment en de plek om dan toch nog eens bij te praten en van gedachten te wisselen, daar zit iedereen tegenwoordig voor zichzelf, in z’n eigen cocon. Met verbijstering bekijk ik dit schouwspel. En voel mee met de mensen die werken in de betreffende horecazaak. Zij bedienen geen mensen meer, maar zombies of misschien beter robots.

Natuurlijk, nog niet iederéén maakt zich hieraan schuldig. Maar toch wel verontrustend veel mensen.

Dus daarom dan toch mijn vraag: moet de telefoon uitgeschakeld  worden in het restaurant of niet? Misschien zet je er als restaurateur een nieuwe trend mee in. Een zaak waar heerlijk gepraat wordt. Misschien wordt dat straks wel weer heel hip.

 

Jo Cortenraedt

Lees ook