‘Jo creëerde een heuse Chapeau-familie om zich heen’

Luud Martens over 20 jaar Chapeau

Auteur: Ingrid Beckers
Dinsdag 1 augustus 2017

20 jaar Chapeau-familie. In de jubileumeditie kwamen zes betrokkenen van het eerste uur aan het woord over twintig jaar Chapeau en Jo Cortenraedt als de man van het goede leven. Vandaag Luud Martens.

„Sinds de allereerste editie van Chapeau Magazine hebben we als adverteerder niet één nummer overgeslagen. Leon Martens bezet altijd de achterkant van de cover. Hierdoor voelt het alsof het ook een beetje ons blad is. Ik noem dat positieve verwevenheid. Na twintig jaar zie je in het blad nog steeds veel dezelfde adverteerders, dat zegt wel iets. Door altijd trouw en loyaal te zijn, creëerde Jo een heuse Chapeau-familie om zich heen. Dat merk je ook aan bijvoorbeeld de opkomst bij zijn jaarlijkse evenement op Château St. Gerlach. Met gevoel voor ‘het goede leven’ weet Jo de juiste mensen aan elkaar te verbinden, daar is hij meester in. Chapeau is dan ook veel meer dan een magazine. Zoals ik in fysieke winkels geloof, blijf ik ook geloven in de kracht van gedrukte media. Digitale media hebben iets vluchtigs, onrustigs. Een mooi blad straalt rust uit. Gelukkig gaat Chapeau mee met zijn tijd. Als je het eerste nummer vergelijkt met de uitgaven van nu, zie je een heel andere tijdgeest. De manier van interviewen, de onderwerpen, de fotografie, de opmaak... Ik vind het spannend om te zien hoe eigentijds een traditioneel magazine durft te denken.”

Fotografie: Hugo Thomassen

Lees ook