West Side Story op het Vrijthof groot succes

Maastricht beleeft zinderende wereldprimeur

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 11 juli 2017


Helemaal uitverkocht was het niet, maar dat maakte de bijzondere sfeer op het bekendste plein van Maastricht – dat dankzij André Rieu een feeërieke sfeer gekregen had - er absoluut niet minder om. Terwijl het de hele avond droog bleef – onder een aangename temperatuur – zaten meer dan 7000 mensen bijna drie uur lang op het puntje van hun stoel te kijken naar de met tien Oscars bekroonde film West Side Story (1961), terwijl de bijbehorende muziek live gespeeld werd door bijna honderd leden van de philharmonie zuidnederland.

Om mede invulling te geven aan wat bedoeld was als een romantische avond, hadden de officiële gasten gehoor gegeven aan de oproep van de initiatiefnemers - het ‘jarige’ Theater aan het Vrijthof en philharmonie zuidnederland – om iets roods aan te trekken, of zich op zijn minst te laten zien met een accessoire in de kleur rood. Dat bleek althans in het Stadhuis op de Markt, waar de vips werden ontvangen door onder anderen burgemeester Penn-te Strake, theaterdirecteur Jean Boelen en Stafan Rosu, intendant en bestuurder van de philharmonie zuidnederland.

Het geslaagde evenement vormde het hoogtepunt van het 25-jarig jubileumjaar van Theater aan het Vrijthof. In feite betrof het zelfs een wereldprimeur: West Side Story – Film with live Orchestra is weliswaar opgevoerd in grote concertzalen op diverse plekken in de wereld (van Carnegie Hall in New York tot de Royal Albert Hall in Londen), maar in Maastricht vond het event van internationale allure voor het eerst plaats in de openlucht.

Dat een reusachtige uitvoering als deze überhaupt mogelijk is, is voor een groot deel te danken aan André Rieu: de wereldberoemde violist heeft zijn hele podium en alle technische faciliteiten ‘zomaar’ ter beschikking gesteld. Een geste waarvoor hij voorafgaand aan het spektakel – vanaf het witte doek – hartelijk bedankt werd door burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

Ondanks de hulp van Rieu is het naar Maastricht halen van de megaproductie allerminst gemakkelijk geweest. Zo had het heel wat voeten in de aarde om de rechten te krijgen, want die liggen bij de nalatenschap van componist Leonard Bernstein. Er moest een speciaal team uit Amerika komen om de uitvoering voor te bereiden. Bijkomend probleem was dat slechts een beperkt aantal dirigenten de West Side Story mogen uitvoeren. Een van hen is Wayne Marshall, chef-dirigent van het WDR Rundfunkhausorchester in Keulen, die de uitdaging gisteravond met zichtbaar plezier – en veel succes – op zich nam.

Fotografie: Frits Widdershoven

Lees ook