West Side Story: liefde is de oplossing

Uit live-uitvoering op het Vrijthof klinkt een nog altijd relevante boodschap

Auteur: Nina Simons
Donderdag 13 juli 2017

Afgelopen maandagavond  heb ik de uitvoering van de West Side Story met live orkest op het Vrijthof bezocht. Dit klassieke liefdesverhaal was mij niet onbekend, maar om het dit keer te mogen ervaren binnen deze setting, in de openlucht, te midden van zo’n overweldigend groot publiek én met livemuziek van een compleet filharmonisch orkest, was een bijzondere ervaring.

Voorafgaand aan de voorstelling was ik door Peter Mergelsberg, directeur van Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied, uitgenodigd voor een diner bij Rebelle, gevestigd in de Augustijnenkerk aan de Kesselskade in Maastricht. Het diner en het bezoek aan de voorstelling waren georganiseerd door de Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht. De opkomst was overweldigend: toen ik de kerk binnenstapte, voor het eerste maal na de verbouwing tot de huidige evenementenlocatie Rebelle, was deze al goed gevuld met vertegenwoordigers van bedrijven in deze regio.

De indrukwekkende locatie was, waarschijnlijk doordat deze zo goed gevuld was, wel behoorlijk warm. Door de drukte ontdekten wij pas na ons in buffetstijl gepresenteerde hoofdgerecht dat er vooraan in de kerk óók een buffet stond dat een voorgerecht serveerde, naast meerdere gerechtjes die we eveneens over het hoofd hadden gezien. Maar dat mocht de pret niet drukken. We hebben – hoewel in niet-traditionele volgorde – zeer smakelijk gedineerd. De kaartjes voor de voorstelling werden volop gebruikt als waaiers. En zelfs al kostte het ons een beetje werk het ‘hoofd koel te houden’, vonden we het mooi om zoveel bedrijvigheid te zien in deze kerk, die toch zo lang leeg heeft gestaan.

Het korte wandeltochtje naar het Vrijthof bood de welkome verkoeling. Eenmaal daar aangekomen ontdekte ik dat onze plaatsen zich recht voor het podium bevonden, waardoor we een prachtig zicht hadden op zowel het hoofdscherm, als het orkest. Ik kan me voorstellen dat het publiek in de zijvakken vooral naar de zijschermen heeft gekeken, en daardoor de verrichtingen van het orkest een beetje heeft gemist. Het is natuurlijk ook een grote uitdaging plek te bieden aan zoveel mensen – uiteindelijk waren 7500 van de 8000 beschikbare plaatsen verkocht - 0met goed zicht op de gehele voorstelling. Ik heb de indruk dat iedereen de begeleiding van de film door het orkest goed heeft kunnen horen. Daarnaast ga ik ervan uit dat iedereen wel zicht had op een van de schermen.

Naast de zoetsappige romantiek, die er in deze film regelmatig zo dik bovenop ligt dat het op momenten voor mij bijna humoristisch wordt, wordt een belangrijke boodschap overgebracht. De nutteloosheid van geweld en de neerwaartse spiraal ervan  wordt duidelijk zichtbaar. Di alles zorgt ervoor dat deze uit 1961 daterende klassieker nog altijd erg relevant is. Uit de muziek die je met haar krachtige en agressieve klanken meeneemt in de sfeer van de straatgevechten, en prachtig overvloeit in zachte, romantische klanken, klinkt voor mij een duidelijke boodschap: liefde is de oplossing. In een tijd waar de beveiligingsregels zijn aangescherpt, en je tas gecontroleerd word voordat je het Vrijthof mag betreden, lijkt me dit een mooie en waardevolle boodschap om mee naar huis te nemen.

Fotografie: Nina Simons

Meer West Side Story? Klik hier!

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram