Klein feestje ter ere van staatsbezoek van 300 jaar geleden

Plaquette herinnert aan bezoek tsaar Peter de Grote

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 28 juli 2017

De inwoners van Maastricht moeten er, te midden van het feestgedruis die dag, bijkans tureluurs van geworden zijn. Rond de tijd dat tsaar Peter de Grote op 27 juli 1717 arriveerde in de stad, werd hij verwelkomd met maar liefst 300 saluutschoten uit kanonnen. Toen hij een dag later met de toenmalige gouverneur van de stad Maastricht, Daniël Wolf baron van Dopff (de stichter van Château Neercanne), de Sint-Pietersberg beklom om daar het enkele jaren eerder gebouwde fort te gaan bewonderen, waren de vreugdeschoten nog altijd niet verstomd: opnieuw had de artillerie een aanleiding gevonden om zich van zijn beste kant te laten zien.

Het was slechts een van de vele historische anekdotes rond het bliksembezoek die gisteren de revue passeerden tijdens een bijeenkomst in La Bonbonnière in Maastricht. In het feestcomplex (waar ook het Russische consulaat gevestigd is) werd uitgebreid stilgestaan bij het spraakmakende tweedaagse bezoek van tsaar Peter de Grote van Rusland, gisteren op de kop af driehonderd jaar geleden. 

In het kader van het bijzondere jubileum nam Constantijn van Vloten (honorair consul van de Russische Federatie in Nederland), enige tijd geleden het initiatief voor plaatsing van een plaquette dat herinnert aan het bezoek. Zijn bedrijf, Van Vloten Catering, exploiteert al 25 jaar de restaurants van de grote paleizen in Sint Petersburg.

Aleksander Vasilevich Shulgin, ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland woonde de bijeenkomst bij. Samen met gouverneur Theo Bovens en burgemeester Annemarie Penn-te Strake onthulde hij even later de herdenkingsplaquette die is ontworpen door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. Het werk, voorstellende het ‘officiële’ dodenmasker van de tsaar tegen een achtergrond van een Russisch paleis, heeft een plek gekregen aan de gevel van een pand in Achter het Vleeshuis, aan de achterkant van de Bijenkorf. Dat is ongeveer op de plek waar de tsaar 300 jaar geleden de nacht doorbracht. Of hij te midden van de feestende Maastrichtenaren de slaap heeft kunnen vatten is onbekend.

Lees ook