Sprankje hoop voor wijnvoorraad Château Neercanne

Team wijn- en verzekeringsexperts uit Frankrijk maakt donderdag balans op

Auteur: Maarten van Laarhoven
Zaterdag 29 juli 2017

Ondanks alarmerende berichten in de media is het nog volstrekt onduidelijk wat er gaat gebeuren met de door rook- en roetschade getroffen wijnvoorraad van Château Neercanne. Dat zegt directeur Peter Harkema van Château Neercanne, dat een van de bekendste sterrenzaken van Nederland herbergt. Het château, dat anderhalve week geleden te maken kreeg met de gevolgen van een grotbrand in het naburige Kanne (B), heeft al ruim 60 jaar onafgebroken een vermelding in de Michelingids.

Zoals het er nu naar uitziet moet een groot deel van de duizenden flessen wijn die liggen opgeslagen in de eeuwenoude mergelgrotten naast het kasteel als verloren worden beschouwd. Maar helemaal zeker is dat nog niet, aldus Harkema, die overigens onmiddellijk aangeeft liever niet op de zaak vooruit te willen lopen. ,,Komende donderdag krijgen we een team van deskundigen en verzekeraars op bezoek die komen inventariseren. Zij zullen alles zorgvuldig bekijken en een inschatting maken. Pas als dat achter de rug is weten we meer en kan een definitief besluit worden genomen.”

Andere kelder  

Overigens ligt niet de hele wijnvoorraad van Château Neercanne opgeslagen in de grotten. ,,Gelukkig hebben we ook een kleine opslag in een kleine kelder onder het hoofdgebouw. Die wijnen zijn onbeschadigd”, stelt een duidelijk aangedane maître d'hôtel Dennis Lemmens in een post op Facebook. Daarin reageert hij op steunbetuigingen van wijnliefhebbers en professionals uit de Nederlandse wijnwereld. Veel van de kostbare wijnen op de uitgebreide wijnkaart van Château Neercanne zullen de komende tijd dus gewoon verkrijgbaar zijn.

Edwin Raben, tien jaar lang ‘Beste sommelier van Nederland’ (1996-2006), stelt in een reactie op de post van Lemmens dat het allemaal nog best eens mee kan vallen. Met name bij wijnen met ‘lange kurken of schroefdoppen’, aldus de wijnexpert. ,,Als de hitte maar niet te hoog is geweest. In elk geval veel sterkte en zet ‘m op. Wellicht tijd voor de creatie van een menu autour des vins fumés, doet hij Peter Harkema en zijn team alvast een suggestie aan de hand.

Buitenkans

Ook anderen zien in de brand een buitenkans: wellicht kunnen de wijnen – in plaats van ze door te draaien – alsnog tegen een gereduceerde prijs worden geschonken, wordt alom geopperd. Dat laatste is niet eens zo’n gek idee, want zelfs de zwaarst getroffen flessen zullen niet van de ene op de andere dag ‘om’ zijn. Vraag blijft echter of de wet- en regelgeving het uitschenken van 'wijnen met een vlekje’ zomaar toelaat.

Maar al met al rest er dus nog een sprankje hoop voor de vele wijnliefhebbers en verzamelaars die oprecht geschrokken zijn van de berichten dat een van de mooiste wijncollecties van Limburg als gevolg van de hooibrand van anderhalve week geleden in het Belgische Kanne mogelijk moet worden afgeschreven. De rookontwikkeling die door het vuur ontstond verspreidde zich binnen de kortste keren door de gangen van het uitgebreide grottenstelsel en liet ook de wijnkelders en bijgebouwen van Château Neercanne niet ongemoeid.

Steunbetuigingen

Hoewel inmiddels duidelijk is dat de waardevolle – want onvervangbare – handtekeningen van staatshoofden, regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders niet door de roetdampen zijn aangetast, geldt dat helaas niet voor een belangrijk deel van de inventaris van de grotten, waar onder meer feesten en partijen worden gehouden. En dan is er nog de indirecte schade. Alleen al als gevolg van de rooklucht die is blijven hangen, kunnen de ruimtes maandenlang niet worden gebruikt.  

Directeur Peter Harkema heeft naar eigen zeggen een hectische week achter de rug, maar prijst zich ook gelukkig met het feit dat hij en zijn team naar aanleiding van ‘de tsunami aan berichtgeving’ uit alle delen van de wereld steunbetuigingen hebben gekregen.

Teken voor de toekomst

Hij neigt er zelfs naar om het positief te bekijken en er de zakelijke voordelen van in te zien. ,,Hoe erg het allemaal ook is, door alles wat er is gebeurd, is Château Neercanne weer eens goed op de kaart gezet en dat is natuurlijk goed.”

Gasten van Château Neercanne die steun betuigen via Facebook zijn het volledig met hem eens. Een van hen ziet in de gebeurtenissen zelfs een gunstig teken voor de toekomst. ,Ik hoop dat jullie de stank snel uit de grotten krijgen. Een voordeel: makkelijk stocken de komende maand... en uit as herrijst vaak veel moois! Hoop tot gauw weer!”

 

Foto’s: L1

Lees ook