De internationale iconen van Maastricht

André Rieu City Guide

Donderdag 20 juli 2017

André Rieu is zonder enige twijfel de bekendste internationale icoon van Maastricht. Maar er zijn meer redenen waarom de stad – ondanks haar geringe grootte – enig aanzien in het buitenland geniet. 

TEFAF Maastricht
De Europese Fine Art Fair is ’s werelds meest gevierde kunst en antiek fair. Deze beurs wordt ieder jaar georganiseerd in maart. Het evenement trekt meer dan 270 vooraanstaande kunsthandelaren naar MECC Maastricht, waar zij de fijnste kunst exposeren. TEFAF trekt elk jaar opnieuw meer dan 75.000 kunstliefhebbers van over de hele wereld. De beurs, die 30 jaar geleden werd opgericht, neemt jaarlijks anderhalve week in beslag, waarbij de hele stad in het teken staat van kunst. Gedurende het evenement komen vele museumdirecteuren vanuit Europa, Noord en Zuid-Amerika en Azië richting Maastricht om kunst te kopen. De stukken variëren qua prijs van enkele duizenden euro’s tot vele miljoenen. Het MECC wordt gedurende TEFAF getransformeerd tot een echt museum, een hoeveelheid werk die ongeveer vier weken in beslag neemt.

Geboorteplaats van de euro
In 1991 werd in Maastricht de Europese Top gehouden, bestaande uit de vertegenwoordigers van de twaalf toenmalige EG-landen. Onder hen de regeringsleiders van elf van de twaalf lidstaten en de Franse president. Tijdens de vergadering werd besloten om één gezamenlijke munt in te voeren voor alle lidstaten, met uitzondering van Groot-Brittannië. De euro was geboren. Het Verdrag van Maastricht geniet wereldwijd bekendheid. Dit jaar werd uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het 25 jaar geleden is dat het verdrag getekend werd. Dat gebeurde in de feestzaal het gouvernement aan de Maas.

Maastricht University
De internationale bekendheid van Maastricht kan ook worden toegeschreven aan de internationale studenten en werknemers van de Maastrichtse universiteit, die vorig jaar haar 40e verjaardag vierde. Het onderwijsinstituut heeft meer dan honderd nationaliteiten binnen haar gelederen. Maastricht University behaalt continu een toppositie op de lijst van jonge Europese universiteiten.

Tom Dumoulin
Het allernieuwste Maastrichtse icoon is zonder enige twijfel wielrenner Tom Dumoulin. Afgelopen voorjaar won hij de prestigieuze Giro d’Italia. Hij werd daarvoor geëerd op de Markt in Maastricht voor een publiek van meer dan 10.000 fans. Dankzij zijn overwinning wordt Dumoulin beschouwd als een van de beste wielrenners in de wereld.

Lees ook