Limburg verstevigt banden met Volksrepubliek China

Opening Confucius Instituut in Zuyd Hogeschool

Auteur: Maarten van Laarhoven
Vrijdag 7 juli 2017

Zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua was van de partij, wat hoogst opmerkelijk is. Want als journalisten van China’s belangrijkste nieuwsagentschap de moeite nemen om naar Maastricht af te reizen, dan is er iets bijzonders aan de hand.

Dat laatste was vrijdagmiddag ook het geval in het gebouw van de Zuyd Hogeschool aan de Brusselseweg in Maastricht. Daar werd in aanwezigheid van onder anderen Wu Ken, de Chinese ambassadeur in Nederland, gouverneur Theo Bovens, de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake en een aanzienlijke Chinese delegatie het Confucius Instituut Maastricht (CIM) geopend.

Het instituut, dat zijn naam dankt aan de grote Chinese wijsgeer uit de 5e eeuw voor Christus, laat zich het best vergelijken met instituten als de Alliance Française (Frankrijk) en het Goethe Instituut (Duitsland). Het is een samenwerkingsverband tussen Zuyd Hogeschool, Dongbei University of Finance and Economics in Dalian (een miljoenenstad in het noordoosten van China) en de Chinese overheid. De missie van het CIM is het bevorderen van lokale en regionale bekendheid met de Chinese taal en (zaken-)cultuur.

Dat gebeurt door het geven van cursussen en het afnemen van examens in de Chinese taal en cultuur. Het CIM platform heeft als doel de culturele en zakelijke uitwisseling tussen China en de Euregio te versterken.

Volgens gouverneur Theo Bovens zijn de betrekkingen de afgelopen drie jaar goed op gang gekomen, met onder meer een steeds inniger wordende vriendschapsband tussen de provincie Limburg en de Chinese provincie Sichuan (met als hoofdstad Chengdu, de partnergemeente van Maastricht). ,,Aan het Chinees waag ik me nog niet", zei Bovens aan het begin van zijn toespraak, ,,maar ik weet nu dat ik het hier kan leren." 

De gouverneur hield zijn speech overigens niet in het Engels, maar in het Nederlands. Hij deed dit, zo liet hij weten, uit respect voor ambassadeur Wu Ken. Deze is pas sinds vorig jaar in Nederland, maar spreekt de Nederlandse taal alsof hij die van huis uit meegekregen heeft.

De diplomaat had zelfs een 'harde g' aangeleerd, constateerde burgemeester Penn-te Strake. Zij had voor de vorm haar speech in het Chinees laten vertalen (300 euro, voegde Penn er op zijn Nederlands aan toe), maar die inspanning bleek dankzij de talenknobbel van Wu nergens voor nodig.      

Het Hanban/Confucius Instituut hoofdkwartier is een publieke non-profit organisatie is gelieerd aan het Chinese ministerie van Onderwijs, en heeft zich toegelegd op het wereldwijd bieden van taal- en cultuuronderwijs in het Chinees. Sinds de oprichting van het eerste instituut in 2004 zijn in meer dan 130 landen ruim 500 instituten opgericht.

Het CIM is bedoeld voor vrijwel iedereen die meer wil leren over China: particulieren (die bijvoorbeeld meer willen weten over de Chinese taal en cultuur), scholen (die bijvoorbeeld hun leerlingen kennis willen laten maken met China) en bedrijven en instellingen (die bijvoorbeeld zaken willen doen of relaties willen aangaan in China). Omgekeerd valt er voor de Chinezen ook het nodig in Nederland te halen, sprak Theo Bovens met de nodige overtuiging: ,,Het is een kwestie van geduld voor heel China... aandacht heft voor onze mooie provincie."

Het Confucius Instituut Maastricht biedt ook zogenoemde HSK-examens. Dit zijn de officiële examens Chinees voor niet-Chineestaligen, zoals je ook het Cambridge Engels (Engels) en de officiële examens van Alliance Française (Frans) en het Goethe Instituut (Duits) hebt. Studenten Chinees van de Zuyd Hogeschool (maar ook anderen) kunnen deze examens afleggen. Met dit papiertje op zak hebben ze een extra ‘bewijs’ van hun kennis van het Chinees, dat internationaal erkend wordt.

Zuyd Hogeschool in Maastricht biedt als enige hogeschool in Nederland al ruim dertig jaar een opleiding Chinees aan. 

  

Lees ook

 • Andre Rieu City Guide

  André Rieu City Guide

  Donderdag 6 juli

  Het kasteel van André Rieu

 • Avertorial Bewei Face

  Bewei Face

  Vrijdag 7 juli

  Het goede leven in Limburg volgens Joyce Hameleers van BEWEI LOUNGE Elsloo

 • Xavier ontmoet

  Donderdag 6 juli

  Jonge Limburgse ondernemers, aflevering 13