MBA-opleiding wijnmanagement van start in Maastricht

Tweejarige studie vooral gericht op handel en marketing

Auteur: Maarten van Laarhoven
Dinsdag 25 juli 2017

De Maastricht School of Management start eind september van dit jaar met een tweejarige MBA-opleiding wijnmanagement. Volgens het Maastrichtse opleidingsinstituut, dat praktijk- en bedrijfsgerichte managementopleidingen op universitair niveau aanbiedt, gaat het om een veeleisend programma.

Het onderwijsprogramma bestaat - behalve uit een stevige dosis theorie - uit ontmoetingen met deskundigen, gastcolleges, studiereizen en excursies naar wijngebieden. Tijdens deze zogeheten field trips, onder andere naar Bordeaux, wordt uiteraard veelvuldig de neus in het glas gestoken.

De opleiding is er vooral op gericht om mensen uit het bedrijfsleven - of met een bedrijfskundige achtergrond - te scholen in de managementvaardigheden die nodig zijn bij het runnen van een modern wijnbedrijf. De opleiding op universitair niveau zou bijzonder geschikt zijn voor mensen die overwegen hun carrière voort te zetten in de ‘dynamische’ wereld van de food- en beverage en aanverwante bedrijfstakken.

Aan het einde van hun tweejarige opleiding mogen de titel Master of Business Administration (MBA) voeren, een graad die internationaal in hoog aanzien staat. 

In een toelichting wijst de Maastricht School of Management erop dat de wijnbusiness een complexe industrie aan het worden is, waar wereldwijd honderdduizenden mensen hun brood verdienen. Behalve wijnproducenten en allerlei soorten wijnhandelaren (handel, export, import) gaat om onder meer de retail en de horeca.

 

Daarnaast is de wijnindustrie een sector die constant bezig is met innovatie. Niet alleen in de wijngaard en de kelders hebben nieuwe technologieën hun intrede gedaan, ook in de handel en distributie is dat het geval. De wijnconsumptie is de laatste tientallen jaren sterk gegroeid, wat onder meer zijn invloed heeft op de relatie tussen de traditionele Europese wijnlanden en ‘nieuwe’ wijn-producerende landen als Australië en Chili, die zich sterk richten op de export. Tegelijkertijd heeft de branche zelf allerlei schaalvergrotingen doorgemaakt. De wijnboer van nu is zelden nog iemand die in zijn garage een beetje wijn maakt, integendeel. Met de grootschalige investeringen die hij moet doen, behoort al snel tot een groter netwerk van producenten en handelaren.   

De veelomvattendheid van het moderne wijnbedrijf vraagt om competente managers die weten hoe zijn in de dynamische wereld van de wijn effectief kunnen zorgen voor een solide basis, aldus de initiatiefnemers van de wijnopleiding.

Het programma van de tweejarige opleiding - die in het Engels wordt gegeven - is sterk internationaal gericht. Aankomende managers mogen zich verheugen op een complete onderdompeling in de wereld van de wijn, vooral als het gaat om marketing en handel, al komt ook theoretische kennis op het gebied van wijnbouw en wijnbereiding aan de orde, én moet er af en toe flink worden geproefd. ,,Met de kennis, vaardigheden en het netwerk dat wordt geboden in het de Executive MBA in Wijnmanagment bent u helemaal voorbereid om een leidersrol in de wijnwereld te vervullen”, aldus de Maastricht School of Management.

Lees ook