Mandalin: verfijnde Turkse smaken en sferen

Hotspot

Auteur: Demy Janssen
Woensdag 12 juli 2017

Op nog geen 200 meter van het Vrijthof in Maastricht ligt Mandalin, een Turks finedining concept van Tolga Karayazgan. Nog niet zo lang geleden werden wij uitgenodigd om hier de Turkse keuken te ervaren, zoals nog niet velen die kennen.

Bij binnenkomst in restaurant Mandalin komt de Oosterse sfeer meteen tot leven. Subtiele Turkse klanken vullen de zaak. Het interieur is strak en modern, maar wijkt qua stijl heel duidelijk af van wat we in het Westen gewoon zijn. Overal hangen Oosterse lampen, een wandkleed aan de achterwand zorgt voor kleur. Het duurt niet lang voordat je je hier op vakantie in Turkije waant.

Niet lang nadat we aan ons tafeltje hebben plaatsgenomen, wordt ons voorgerecht, een schaal met mezes, gepresenteerd. We krijgen een korte uitleg waaruit blijkt dat mezes de perfecte manier zijn om de veelzijdigheid van de Turkse keuken te ervaren. Hoe dit concept precies in elkaar zit, besluiten we voor ons te houden, het is namelijk veel leuker om dit zelf te ervaren.

Na de mezes krijgen we een grote houten plank aangereikt, met daarin de menukaart gegraveerd. Stiekem kan ik deze menukaart eigenlijk wel dromen. Mandalin staat namelijk al lang op mijn ‘where-to-eat’ lijstje; de website van de zaak heb ik dus al meer dan eens bestudeerd. Op deze menukaart staan een tiental Turkse gerechten. Geen döner, maar gerechten waar de Oosterse tradities, kruiden en smaken zorgvuldig in zijn verwerkt.

Terwijl we onze keuze maken vertelt Tolga over zijn zoektocht naar een goede Turkse kok. Hiervoor heeft hij advertenties geplaatst in Turkse kranten die door heel Europa verspreid worden en tal van potentiele koks naar zijn zaak moeten halen. Een lange zoektocht, maar wanneer we onze hoofdgerechten geserveerd krijgen blijkt wel dat hij geslaagd is in het vinden van een goede kok.​ Ferhat Gulesen was voordat hij bij Mandalin begon chef-kok bij Restaurant Rozemarijn en Hotel Gulpdal in Slenaken

Mijn collega krijgt de Biber Dolma Vejetaryan geserveerd, paprika gevuld met seizoensgroenten, Turkse pilavrijst, gegratineerd met feta en kasar. Ik kies de Manti Vejetaryan, deeg gevuld met authentieke ingrediënten, gearomatiseerd met truffel op een bedje van Turkse tomaten. Waar wij elkaar normaal gesproken heel veel te vertellen hebben blijft het tijdens ons hoofdgerecht verrassend stil. Af en toe gemompel en ‘hmm, dit is lekker’, voor de rest genieten we in stilte van een explosie aan smaken die voor ons allebei nieuw is.

  

Na ons hoofdgerecht komt Tolga even aan ons tafeltje staan. Ik vraag hem waar de naam Mandalin eigenlijk vandaan komt. Hij vertelt over vroeger, toen hij ’s zomers als klein jongetje zijn opa en oma in Turkije bezocht. Zij hadden een tuin gevuld met mandarijnenbomen, maar helaas was Tolga te klein om deze te kunnen plukken. Tolga stond daarom iedere ochtend net iets vroeger op en rende rechtstreeks naar de tuin. Daar kon hij, nog voordat de rest wakker werd, alle mandarijnen die ’s nachts gevallen waren verzamelen. Een mooi verhaal dat laat zien dat je met nadenken en hard werken veel kunt bereiken, net zoals Tolga met zijn zaak Mandalin doet. Net een beetje anders dan de rest maar absoluut een bezoekje waard.

We sluiten ons diner af met een kopje Turkse thee en koffie, vergezeld van een heerlijk stukje Turks fruit. Dit stukje Turks fruit is overigens het enige dat niet uit de keuken van Mandalin komt, maar wordt ingekocht bij de Turkse groothandel.

De explosie aan smaken, de kruiden die zorgvuldig verwerkt zijn in de gerechten, samen met de muziek en het interieur en exterieur van de zaak; Tolga Karayazgan en zijn team brengen Turkije hier, aan de Kommel in Maastricht, tot leven.

Fotografie: Daina van Wankum

Lees ook