De Juristen achter de boeven

De wekelijkse zaterdagblog van Jo Cortenraedt

Zaterdag 22 juli 2017

De Toneelacademie in Maastricht heeft een heel goede naam. Toch slagen ze er soms niet in om de grootste talenten die in de regio rondlopen, te strikken voor een acteursopleiding. Neem nou de advocaat van de twee broers van het woonwagencentrum in Voerendaal, van wie de megachalets en het bedrijventerrein door de gemeente werden afgegrendeld, omdat de heren in de loop der jaren flink de kachel hadden aangemaakt. Zoals hennepteelt op grote schaal en het fysiek bedreigen van gemeente-ambtenaren. En nog een rijtje onaangename zaken.

De plaatselijke burgemeester werd het na jaren van ellende uiteindelijk te gortig en greep in. En wat zegt de advocaat van de twee broers: ‘treurig dat de burgemeester deze heren onnodig zwart maakt, ze hebben het toch al zo moeilijk’.

Volgens mij ben je met deze zinnen, zeker als je ze met een uitgestreken gezicht uitspreekt, meteen geslaagd voor het toch niet kinderachtige toelatingsexamen van de Toneelacademie. Hij vergist zich bovendien, want de broers runden een autobedrijf, daarmee maken ze zich zelf al flink zwart, met al die smeerolie. Bovendien, elke dag die wietplanten knippen, daar schijn je ook vuile handen van te krijgen.

Al die mensen op het gemeentehuis, die door de broers met geweld bedreigd zijn geworden, en bijvoorbeeld ook de persmensen die deze week ter plaatse door een aantal gespierde bewoners van het woonwagencentrum bedreigd werden, daar hoor je de betreffende advocaat niet over.

Van de week verschenen er verhalen in de landelijke media, hoe bijvoorbeeld de grote criminele bendes in Brabant, die handelen in drugs, wapens en wat dies meer zij, structureel gefaciliteerd worden door juristen, notarissen en andere geleerden. Mensen die op school weliswaar goed hebben opgelet bij de meeste vakken, maar zaten te slapen toen het over ethische en sociale vraagstukken ging.

Nee, natuurlijk is niet elke advocaat zo glad, de meesten niet zelfs. Hetzelfde geldt voor de notarissen. Maar toch, veel te veel van deze ‘vakbroeders’ hebben lak aan de maatschappij en worden gedreven door de eurotekens in hun ogen. En dan met het wetboek in de hand het hardste schreeuwen over onrecht. Dezer dagen werd zo’n advocaat in Brabant dan eindelijk opgepakt, die had het zo bont gemaakt met onzuivere praktijken, dat ie wel een keer tegen de lamp moest lopen.

Maar heel wat van zijn collega’s, die indirect veel geld verdienen aan de groeilampen, spelen mooi weer en weten niet alleen hun klanten maar ook zichzelf uit handen van justitie te houden. Frustrerend voor de politie, maar vooral ook voor de burgers die uiteindelijk heel wat last hebben van dit soort praktijken.

Ze doen vooral ook afbreuk aan het beroep, dat door veel advocaten met adequate kennis èn geweten wordt uitgevoerd. Dus ik hoop toch dat die gasten zich melden bij de Toneelacademie. Want in menige speelfilms is er nog plaats voor boeven en valsspelers.

 

Jo Cortenraedt  

Lees ook