Zinnenprikkelend dansen rond het thema schoonheid

Expo ‘Timeless Beauty’ in Tongeren krijgt extra dimensie

Auteur: Maarten van Laarhoven
Maandag 3 juli 2017

In het kader van de tentoonstelling ‘Timeless Beauty’, over hoe de ideale vrouw eruitzag in de Romeinse tijd, brengt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren deze en volgende maand elke zondagmiddag zinnenprikkelend bewegingstheater. De dansvoorstellingen zijn een aanvulling op de expositie, die al door enkele tienduizenden mensen is bezocht.

Choreografe Valentina Nigro ontwikkelde vorig jaar de dansvoorstelling ‘Donna’, met als thema ‘vrouw-zijn’. Speciaal voor het Gallo-Romeins Museum bewerkte ze de choreografie, zodat de voorstelling naadloos past in de stijlvolle tentoonstellingsomgeving.

‘Timeless Beauty’, die wegens succes is verlengd tot 1 september, combineert archeologische voorwerpen, teksten uit de Oudheid en hedendaagse topfotografie van Marc Lagrange. Centraal staat het schoonheidsideaal van de vrouw in de Romeinse tijd. Bezoekers en pers zijn unaniem lovend over de unieke dialoog tussen historisch erfgoed en hedendaagse fotografie. Met de dansperformance komt daar nu een nieuwe kunstvorm bij.

Gedeputeerde van Cultuur, Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens is enthousiast over het feit dat een lopende tentoonstelling nu wordt aangevuld met dans. ,,Timeless Beauty biedt een heerlijke mix van kunstfotografie, Romeinse poëzie, topstukken én professionele dans. Ik ben een voorstander van zulke ‘cross-overs’; verschillende kunstvormen en disciplines die samengaan en elkaar versterken.”

Volgens Philtjens experimenteren toonaangevende musea steeds vaker met dans. ,,In een tentoonstelling die gaat over het schoonheidsideaal van de vrouw bieden de knappe voorstellingen van Company Noi een toegevoegde waarde. Bezoekers van Timeless Beauty worden aangezet tot reflectie over lichamelijke schoonheid, nu en in het verre verleden.”

Bijzonder is dat de bezoekers op slechts enkele meters van de danseressen staan.. Ze horen lichamen bewegen, zien spieren zich opspannen en weer ontspannen, voelen lijfelijke energie. ,,We geven leven. Er ontstaat iets magisch”,  aldus Choreografe Valentina Nigro. ,,Elke danseres heeft een andere lichaamsbouw en dansstijl. Met deze productie wil ik vertellen dat elk lichaamstype, elke vrouw op haar eigen manier, mooi kan zijn.”

De dansperformances vinden plaats in de setting van Timeless Beauty, elke zondag in juli en augustus, doorlopend tussen 14.30 en 17.00 uur. (inbegrepen in de toegangsprijs).
Timeless Beauty loopt nog tot en met 31 augustus.

Lees ook